Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet verhoogt eigen bijdrage kinderopvang

Noa in het Amsterdamse kinderdagverblijf Villa Vondel.
Noa in het Amsterdamse kinderdagverblijf Villa Vondel. Foto NRC / Maurice Boyer

Het kabinet verhoogt de inkomensafhankelijke ouderbijdrage voor de kinderopvang. De toeslag op de kinderopvang wordt niet beperkt tot een maximum van vijf euro per uur.

De plannen van minister Kamp van Sociale Zaken werden vandaag besproken in de ministerraad.

Vanaf volgend jaar gaan alle ouders meer betalen voor de kinderopvang. Voor lagere inkomens komt dit neer op enkele tientallen euro’s en voor hogere inkomens kan dit oplopen tot een paar honderd euro per maand.

Eerder stond de uurvergoeding die de overheid betaalt ter discussie. Maar deze zal niet worden verlaagd van 6,10 euro naar 5 euro, zoals werd gevreesd. Dit om de lagere inkomens zo veel mogelijk te ontzien.

Het kabinet verandert de berekening van de toeslag voor de kinderopvang. Vanaf volgend jaar wordt de vergoeding bepaald op basis van het aantal arbeidsuren van de partner die het minste werkt. Achterliggende gedachte is om de arbeidsparticipatie te stimuleren.

Kamp presenteert zijn plannen maandag.