Kabinet akkoord met autorijden vanaf 17 jaar

Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Haegen waardoor jongeren binnenkort vanaf 17 jaar hun rijbewijs kunnen halen.

In het experiment 2toDrive mogen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen voor rijbewijs B doen, vanaf 16,5 jaar praktijkles gaan volgen en vanaf hun 17de het praktijkexamen afleggen. Slagen ze, dan mogen ze vanaf hun 17de al autorijden.

Dit mag als zij rijden met een coach naast zich. Hiervoor moeten ze in het bezit zijn van een zogenaamde begeleiderspas. Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de bestuurder als zijn coaches heeft aangewezen. Een van deze personen moet bij het rijden in de auto zitten.

2toDrive start naar verwachting in november 2011. Met het experiment wil de minister de verkeersveiligheid te vergroten. Uit proeven in Duitsland zou blijken dat jongeren 30 procent minder ongevallen en 20 procent minder overtredingen veroorzaken en minder vaak onder invloed van drank of drugs rijden.

Het experiment duurt maximaal zes jaar. Als het naar tevredenheid verloopt, kan het definitief ingevoerd worden.

    • David Haakman