Joegoslaviëtribunaal: proces Mladic binnen afzienbare tijd afronden

Serge Brammertz vorige maand tijdens een bezoek aan Belgrado, Servië. Foto AP/Darko Vojinovic

De berechting van Ratko Mladic zal “een beheersbaar proces worden dat afgerond kan worden binnen een redelijke termijn” maar dat tegelijkertijd “recht doet aan het leed dat slachtoffers is aangedaan.” Dat zei Serge Brammertz, hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, vanmiddag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de uitlevering van de Serviër.

Bij de berechting van Ratko Mladic zal het Joegoslaviëtribunaal “lering trekken uit de vele lessen uit het verleden,” daarmee onder andere doelend op het onvolbrachte proces tegen Slobodan Milosovic. De oud-president van Servië overleed in de Scheveningse cel tijdens het almaar uitdijende proces.

‘Geen straffeloosheid bij oorlogsmisdaden’

Vanwege zijn “positie als generaal van de Bosnisch-Servische strijdkrachten en de ernst van de gruweldaden onder zijn bevel” is het belang van de uitlevering van Mladic “moeilijk onder woorden te brengen.” Voor het internationaal recht is belangrijk dat “straffeloosheid niet bestaat bij oorlogsmisdaden,” aldus Brammertz.

Hij erkende dat “zestien jaar lang is om op gerechtigheid te wachten”. Daarmee doelde hij op de eerste aanklacht tegen Mladic die dateert van 25 juli 1995. Hij werd toen, samen met de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, aangeklaagd. Mladic staat terecht voor volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Brammertz bedankt Servië, Nederland

Brammertz zei namens het tribunaal de Servische autoriteiten erkentelijk te zijn voor hun medewerking. “Wij danken de president [Boris Tadic] en de opsporingsautoriteiten. Wij vragen hen om ook Hadzic snel te arresteren en uit te leveren.” Goran Hadzic, destijds leider van de Kroatische Serviërs, is na de arrestatie van Mladic de laatste nog voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de jaren negentig.

Brammertz bedankte de Nederlandse autoriteiten voor de “succesvolle” overdracht aan het Joegoslaviëtribunaal. Gisteravond werd de voormalig Bosnisch-Servische legerleider tegen half tien afgeleverd in het VN-cellenblok van de gevangenis in Scheveningen.

Mladic vrijdag voorgeleid

Vrijdag wordt Mladic voorgeleid aan de rechters. Die lezen de aanklacht voor, ze stellen vast of Mladic begrijpt waarvan hij wordt beschuldigd, ze leggen de procedures uit en vragen aan Mladic of hij zichzelf schuldig of onschuldig vindt aan de misdaden in de aanklacht. Als Mladic ‘schuldig’ zegt, wordt in een zitting het vonnis geveld. Als hij zegt dat hij niet ‘niet schuldig’ is, wordt het proces voorbereid.