IAEA: kerncentrales Japan niet goed voorbereid op tsunami

De eerste tsuamnigolf breekt door de dam bij Dai'ichi. Waarschuwingen voor dit risico werden door beheerder Tepco genegeerd. Foto AFP

De nucleaire autoriteiten in Japan hebben de kansen onderschat op het risico dat een grote tsunami de crisiscentrale in Fukushima Dai’ichi zou raken. Dit komt naar voren uit het onderzoeksrapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) naar de kernramp. De reactie van de autoriteiten op de gevolgen worden door die organisatie wel geprezen.

Het voorlopige rapport werd vandaag ingediend en stelt dat Japans reactie op de gebeurtenissen in Dai’ichi een “schoolvoorbeeld” is. De preventieve maatregelen tegen tsunami’s zijn echter wel ontoereikend geweest. Dat geldt niet alleen voor Dai’ichi maar voor meerdere kerncentrales.

Volgens de IAEA begon het in Dai’ichi al met de 5,7 meter hoge muur die tsunami’s moest tegenhouden. Die bleek veel te laag waardoor noodaggregaten voor vier reactoren werden verwoest. De overheid en eigen wetenschappers van Tepco waarschuwden hier eerder al voor, maar de beheerder greep niet in. De IAEA roept op tot frequenter controleren op risico’s op natuurrampen en het installeren van ervaren crisiscentra.

Op 29 juni wordt het volledige rapport door de IAEA gepresenteerd in Wenen op een conferentie van het agentschap. Onderzoekers zijn een week bezig geweest in Japan.

    • Jules Seegers