Hoge boete of rente voor duizenden DSB-klanten

Het eindrapport van de onderzoekscommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Michiel Scheltema naar de ondergang van de DSB-bank. Foto NRC / Roel Rozenburg Het eindrapport van de onderzoekscommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Michiel Scheltema over de ondergang van de DSB-bank. Foto NRC / Roel Rozenburg

Ongeveer 25 duizend mensen met een hypotheek van de failliete DSB Bank krijgen of een extra hoge hypotheekrente of een hoge vertrekboete. Het nadeel kan in beide gevallen vele duizenden euro’s bedragen. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De curator stelt volgens de VEH de rente vast die klanten bij een nieuwe renteperiode gaan betalen. Bij DSB zou die steevast 1 tot 1,5 procent boven de gemiddelde marktrente liggen. Bij een hypotheek van 200 duizend euro scheelt dat tot drieduizend euro bruto per jaar, aldus de vereniging.

Klanten die binnen tien jaar bij DSB weg willen, krijgen daarnaast een vertrekboete van 3,5 procent van de hypotheeksom. Omdat DSB in 2005 begon met de verkoop van eigen hypotheken, is deze boete op alle lopende hypotheekcontracten van toepassing. Bij een hypotheek van tweehonderdduizend euro bedraagt de vertrekboete zevenduizend euro, rekent de VEH voor.

De VEH stelt dat door het faillissement de curatoren van de bank de zeggenschap over de activiteiten van de DSB Bank hebben. In oktober 2009 verloor de bank de bankvergunning. Sindsdien is er geen sprake meer van toezicht door de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Klanten kunnen ook niet meer met hun klachten naar het Klachteninstituut financiële dienstverlening.

‘Kamermeerderheid wil dat De Jager zaak onderzoekt’


De VEH heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager gevraagd zich over de kwestie te buigen. Het televisieprogramma Nieuwsuur meldt dat een Kamermeerderheid van VVD, PVV, PvdA en CDA wil dat De Jager de zaak gaat onderzoeken. De VEH heeft verder een meldpunt op de eigen website geopend voor DSB-klanten die in de problemen dreigen te komen.

Een van de curatoren van de DSB Bank Ben Knüppe stelde vanavond in de uitzending van Nieuwsuur overigens dat de verwachting is dat er nog deze maand een aanpassing van de rente voor DSB-klanten komt. Hij spreekt van een voor klanten ‘prettige’ wijziging.

Volgens hem zijn de curatoren in oktober met een nieuw rentebeleid gekomen, die in overleg met de Consumentenbond tot stand was gekomen. Het nieuwe beleid was nodig, nadat was gebleken dat het oude onoverzichtelijk was. ‘Door allerlei ontwikkelingen’ zijn de rentes echter naar ‘de hogere categorieën’ geklommen. In het beeld dat de hypotheken nu 1 tot 1,5 procent hoger dan gemiddeld zijn, zegt hij zich overigens niet te herkennen.

Knüppe maakte verder bekend dat er rond de DSB Bank inmiddels een liquiditeitsoverschot van enkele honderden miljoenen euro’s is ontstaan. Daardoor kunnen de schuldeisers van de bank eind juni een eerste betaling van vijftien procent verwachten.

    • Marije Willems