Hoezo mobiel betalen?

Is mobiel betalen wat ik zoek?

Alhoewel ik als jong en hip iemand helemaal overtuigd zou moeten zijn van elke opkomende hype of van elk product dat me wordt aangedrongen door dure promotiebureaus, zijn er ook soms dingen waar ik mijn vraagtekens bij zet. Omdat ik het me simpelweg niet kan voorstellen of omdat ik het gewoon té Star Wars-achtig vind.

Een van de dingen die je daarbij zou kunnen noemen is mobiel betalen. Al sinds bijna twee jaar word ik constant ondergespamd met optimistische nieuwsberichten die stellen dat mobiel betalen het helemaal gaat worden, dat iedereen het gaat gebruiken en dat het vet cool da bomb is. Een paar jaar terug, toen de eerste berichten over mobiel betalen werden verspreid, zag ik al gebeuren dat het voor een bepaald groepje mensen is. Immers, mijn moeder zag ik nooit mobiel betalen. Ze heeft al moeite om sommige normale functies op haar eigen mobiele telefoon te vinden.

Maar er is nu blijkbaar een gigantische optimistische ballon losgelaten. Zo schreef nu.nl op 29 mei van dit jaar al dat „het al door verschillende partijen voorspeld werd dat 2011 het jaar van Near Field Communication (NFC), de techniek achter mobiel betalen, wordt”.

Erg merkwaardig. Het is al juni en ik heb nog überhaupt nergens mobiel kunnen betalen. Behalve dat ik mezelf een keer heel fantastisch voelde toen ik mijn concertkaartje digitaal liet scannen bij een poppodium, maar dat zou volgens het nieuwsbericht niet eens echt meetellen.

Bij mobiel betalen zet ik dan – zelfs als jongen-die-bijna-alles-uitprobeert – nog mijn vraagtekens. Er word overal geschreven dat het in opkomst is, maar ik merk er persoonlijk helemaal niks van. En blijft het uiteindelijk niet fijner om gewoon met harde cash te betalen? De tijd zal het uitwijzen, maar voorlopig blijf ik denk ik fan van hard geld.

Rutger de Quay

    • Rutger de Quay