Hoe je kleine sterren aan de gorgonzola krijgt

Boekomslag Koken voor kleine sterren. Hét inspiratieboek voor ouders van jonge kinderen van Ron Blaauw en Julius Jaspers

Kookboek

Ron Blaauw en Julius Jaspers: Koken voor kleine sterren.

Fontaine uitgevers

Het is alweer half zes, wat moeten we in vredesnaam vandaag weer eten en de kinderen moeten ook nog iets gezonds naar binnen krijgen. Dat is de paniek waar Koken voor kleine sterren van Ron Blaauw en Julius Jaspers aan tegemoet probeert te komen. Makkelijke en snelle gerechten, maar ook met uitgebreidere voor het weekend; voor kinderen, maar óók voor de rest van het gezin.

De meeste gerechten zijn inderdaad snel en makkelijk. Soms zelfs kort door de bocht (benodigdheden voor de tempura: een pakje tempuramix) en de ketchupfles wordt niet geschuwd. Wel staat er een werkbaar recept in voor gratin dauphinoise.

Koken voor kleine sterren biedt ouders inspiratie om een aantal minder gangbare smaken aantrekkelijk te maken voor kinderen, het biedt vooral veel handreikingen om voedsel leuk te presenteren voor de kids. Soms zijn het meer ideeën dan echt recepten. Maar of je als ouder echt gelukkig wordt van gefrituurde stukjes kipfilet in vettige Hamka’s kruimels?

Interviews met bekende ouders bieden wat herkenning en geruststelling. Kinderarts Van Tinteren: ‘kinderen moeten iets zes keer proeven voor ze aan een smaak wennen’.

Koken voor kleine sterren lijkt meer geslaagd voor het koken mét kleine sterren. De vrolijke zachte kleurtjes en fotografie van chef Alain Carron, vooral van etende en spelende kinderen, maken het aantrekkelijk en interessant voor de kleintjes. Misschien dat ze bij het zien van dat breeduit lachende, blonde meisjes met al die rode saus om haar mond, toch opeens trek hebben in penne met gorgonzola. Nu maar hopen dat die truc de volgende vijf keer ook werkt.

Joël Broekaert

    • Joël Broekaert