Gouden Strop voor 'guts' Gauke Andriesse

De handen van Kalman Teller van Gauke Andriesse is gisteravond bekroond met de Gouden Strop, de prijs voor het beste misdaadboek van 2010. De winnaar van werd bekend gemaakt op De Avond van het Spannende Boek, het begin van de maand van het Spannende Boek (juni).

Andriesse (52), was twee jaar geleden al genomineerd voor dezelfde prijs, maar voelde zich nu pas een echte kanshebber, zei hij na afloop. „Dit is een beter boek. Het is een heel emotioneel, waar gebeurd verhaal. Ik wilde het eerlijk vertellen, met veel emotie en spanning. dat is kennelijk overgekomen.”

De handen van Kalman Teller, verschenen bij Atlas, gaat over een vrouw die het slachtoffer wordt van een verkeerd uitgevoerde ruggenprik en die jarenlang moest procederen om erachter te komen wat er misging. „De werkelijkheid is vaak bizarder dan wat je kunt verzinnen”, zegt Andriesse. „Ik heb gebruik kunnen maken van materiaal van de advocaat van de vrouw.” Die schreef er zelf een non-fictieboek over: De zaak Brongers. Een tweede verhaallijn in De handen van Kalman Teller is het relaas van een Auschwitz-overlevende.

Andriesse werd door de Stropjury geprezen om zijn ‘guts’: „In een genre waarin doorgaans de losse eindjes keurig aan elkaar worden geknoopt, durft Andriesse het aan gewoon wat eindjes open te laten.” De Schaduwprijs voor het beste misdaaddebuut ging naar Linda Jansma voor Caleidoscoop.