Geplaagd Nokia laat prijzen te ver dalen

De koers van het Finse Nokia daalde gisteren 18 procent na een winstwaarschuwing. Prijsdalingen slaan grote gaten in de omzet en winst.

In 2012 willen ze in het Finse Espoo maar één ding: 2011 vergeten. Want uit het hoofdkantoor van Nokia rolde gisteren opnieuw een omzetwaarschuwing die bewijst dat de telefoonfabrikant snel terrein verliest aan de Apple iPhone en smartphones met Google Android.

Nokia geeft aan dat het de doelen voor 2011 niet waar kan maken door de groeiende concurrentie. En de oorspronkelijke verwachtingen waren al bescheiden: de afdeling Devices & Services, waar telefoons onder vallen, rekende op handhaving van de omzet en een marge van 6 tot 9 procent. Dit kwartaal zou de omzet tussen de 6,1 en 6,6 miljard euro uitkomen. Ook dat blijkt nu te ambitieus. Als de geplaagde Nokia-divisie quitte speelt, valt het mee.

Nokia veranderde in februari van koers en werkt sindsdien intensief samen met Microsoft om nieuwe smartphones op de markt te brengen. Die productgroep groeit het snelst en levert het meeste geld op. Daarmee degraderen Nokia’s eigen Symbian-toestellen echter automatisch tot ‘mid-range’ modellen. Nokia probeert marktaandeel vast te houden met lagere prijzen. De allerduurste Symbian telefoons kosten 400 tot 500 euro maar concurrenten vragen 600, 700 euro of meer voor hun topmodellen. De meeste toestellen worden met subsidie van telecomproviders verkocht. Die eisen extra aantrekkelijke marges, anders verkopen ze liever Android-toestellen, iPhones en BlackBerries.

De ontwikkelingen in de telecommarkt worden nu bepaald in de VS en daar heeft Nokia nooit een poot aan de grond gekregen. In Europa heeft Nokia nog 43 procent van de smartphonemarkt in handen, maar Apple (20 procent) en Google (16) groeien snel. RIM heeft met de BlackBerry zo’n 9 procent.

De samenwerking met Microsoft zou de Finnen een betere kans moeten bieden om Apple en Google op hun thuismarkt aan te vallen. Dat duurt echter nog tot eind dit jaar: pas dan ligt de eerste Nokia-telefoon met Windows Phone 7 in de winkel.

Waarschijnlijk heeft Apple tegen die tijd Nokia ingehaald: volgens onderzoeksbureau IDC verkoopt Apple al bijna evenveel smartphones als Nokia. Alleen zijn de iPhones een stuk duurder – reden dat Apple al in 2009 Nokia inhaalde als meest winstgevende telefoonmaker.

Welke reden hebben beleggers om het aandeel Nokia te houden na de koersval van de afgelopen jaren? Nokia belooft volgend jaar een miljard euro op de onkosten van de telefoonafdeling te realiseren. En ze dromen in Finland van een wederopstanding van Nokia in het high-end segment. Dat mag, want de nieuwe Microsoft software is meer van deze tijd dan Symbian – zeker de nieuwe versie van Windows Phone 7 die Microsoft aankondigde. Maar tot nu toe houdt Windows Phone 7 het tempo van Apple en Google ook niet bij. Consumenten lijken verblind door de Android- en iPhone-rage en de honderdduizenden apps die voor die platforms beschikbaar zijn.

Sommige beleggers hopen dat Microsoft de telefoondivisie van Nokia opkoopt – het kocht immers ook Skype voor 5,9 miljard euro. Maar Microsofts vorige telefoonavontuur (de Kin) liep slecht af. En zou topman Ballmer zijn vingers durven branden aan hardware die minder dan 5 procent marge oplevert? De softwaremarkt is een stuk comfortabeler: de marges voor Office en Windows liggen boven de 60 procent.

    • Marc Hijink