Gemeentesteun aan PSV onzeker, RBC failliet

Het plan van de gemeente Eindhoven om de noodlijdende voetbalclub PSV te steunen door voor 48,4 miljoen euro de grond onder het stadion en onder trainingscomplex De Herdgang te kopen, staat sinds gisteravond op losse schroeven. Het CDA zal mogelijk tegenstemmen nu een voorstel om een second opinion aan te vragen is afgewezen. De PvdA en de VVD zagen daar niets in. Alleen D66 steunde het CDA gisteravond.

De Eindhovense raad zal op 28 juni een besluit nemen over de steun aan PSV. Het college heeft de steun van het CDA waarschijnlijk nodig omdat coalitiepartij GroenLinks tegen is en de PvdA nog altijd verdeeld lijkt. Volgens Marc Houben, fractievoorzitter van het CDA in Eindhoven, zal zijn partij „niet voor stemmen” als er geen onafhankelijk oordeel komt naar het collegevoorstel. „Wij zijn vorige week ingelicht en moet in een paar weken tijd over een zeer complex dossier beslissen waarmee veel geld is gemoeid. We willen een zorgvuldig besluit kunnen nemen”, aldus Houben vanmorgen.

De fractievoorzitter zal zelf geen pogingen meer ondernemen om alsnog een second opinion af te dwingen. „Nee, dat is niet meer aan ons na gisteravond. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat het college zelf met iets komt. Pas op 28 juni zal het besluit vallen. Tot dan is er van alles mogelijk”, meent Houben. Wethouder Staf Depla (Financiën, Pvda) heeft laten weten dat uitstel geen optie is.

PSV leed vorig jaar een verlies van 17,5 miljoen euro, ook dit jaar stevende de club op rode cijfers af. De gemeente zou de 48,4 miljoen euro zelf lenen. PSV zal erfpachtvergoeding betalen aan de gemeente die precies even hoog zal zijn als de gemeente aan rente moet betalen over die lening. Om er zeker van te zijn dat het geld binnenkomt, krijgt de gemeente ook het pandrecht over de inkomsten van de seizoenkaarten. Die bedragen op jaarbasis ongeveer 7 miljoen euro.

RBC Roosendaal heeft vanmorgen faillissement aangevraagd. De eerstedivisieclub heeft een schuld van 1,3 miljoen euro en wilde saneren met hulp van sponsors en gemeente Roosendaal. De raad weigerde gisteren echter in te stemmen met een garantstelling van 1 miljoen euro.

Het faillissement wordt naar verwachting komende dinsdag uitgesproken. Met RBC, dat op de laatste speeldag behouden bleef voor de eerste divisie, zou opnieuw een club wegens financiële problemen uit het betaald voetbal verdwijnen. In januari 2010 ging HFC Haarlem failliet.