Gemeente Roosendaal geeft geen steun aan RBC

Daardoor lijkt de voetbalclub uit de eerste divisie failliet te gaan.

RBC Roosendaal lijkt af te stevenen op een faillissement nu de gemeenteraad heeft geweigerd in te stemmen met een garantstelling van één miljoen euro voor de noodlijdende club. De gemeenteraad besloot RBC niet verder te steunen. Het bestuur van de voetbalclub uit de eerste divisie, afgelopen seizoen geëindigd als zeventiende, had eerder gezegd in dat geval zo goed als zeker een faillissement aan te vragen.

De vraag om een garantstelling werd door de gemeenteraad met een overgrote meerderheid verworpen. „Vreselijk dilemma voor de raad, maar het kon niet anders. Er waren geen andere opties meer”, zei wethouder Toine Theunis.

De meerderheid van de raad liet blijken dat de gemeente zich niet moet laten leiden door emoties rond de plaatselijke voetbalclub, maar dat de financiële problemen zakelijk moeten worden benaderd. Dat geldt des te meer omdat er op allerlei andere terreinen in de gemeente moet worden bezuinigd.

In 2006 moest RBC ook al bij de gemeente aankloppen voor een extra garantstelling van 700.000 euro om de liquiditeitstekorten op te lossen. Toen stemde de gemeenteraad daarmee in. Het toenmalige RBC-bestuur zei destijds: „Nu zijn we gezond.”

RBC ontsnapte afgelopen seizoen op het nippertje aan degradatie uit de Jupiler League, maar al snel bleek dat de financiële zorgen nog groter waren. Met een „alles-of-nietsoffensief” had het bestuur van RBC alle schulden van de club, 1,3 miljoen euro, in één keer weg willen werken. Sponsors waren bereid drie ton op tafel te leggen, de rest had moeten komen van de garantstelling van de gemeente voor een lening van een miljoen.

De club zou in juli volgend jaar het honderdjarig bestaan vieren, maar de kans daarop lijkt klein. (NRC)