Europeaan niet nodig voor IMF

Mexicaanse kandidaat voor topbaan bij IMF pleit voor frisse blik.

Een niet-Europeaan aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou een strenger, realistischer actieplan voor de crisis in de eurozone opleveren, zegt de Mexicaanse kandidaat voor die functie, Agustin Carstens. Volgens Carstens zou een IMF-chef van buiten Europa voor een frisse blik op de Europese problemen zorgen en ze objectiever aanpakken.

Carstens, hoofd van de Mexicaanse centrale bank en tot nu toe de enige tegenkandidaat voor de Franse minister van Financiën Christine Lagarde, deed zijn uitspraken in de Spaanse krant El Pais, tijdens een tour om campagne voor zijn kandidatuur te voeren. „Europa heeft oplossingen nodig. Dat vereist een leider met ervaring in het omgaan met crises en met opkomende landen. Het IMF heeft daadwerkelijk bijgedragen aan landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika in tijden van crises, daar bleek geen directeur uit de regio voor nodig.”

De Mexicaan zegt dat opkomende landen trouwe partners zijn in de internationale financiële wereld en daarom serieus genomen moeten worden. In de krant Expansion zegt Carstens dat hij meer ervaring en autoriteit heeft dan Lagarde.

Veel Europese landen steunen Lagarde en menen dat een Europeaan als IMF-baas cruciaal is om een verdere crisis te voorkomen, met Griekenland als grootste risico. (NRC)