Espresso met Moammar Gaddafi

Zonnebril ‘Wat leuk dat je mij weer komt opzoeken,’ zegt Moammar Gaddafi als hij mij ziet. ‘Met die rottige no-fly zone krijg ik haast geen visite meer.’ Ik vraag hoe het bezoek van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is gegaan. ‘We hebben een beetje over koetjes en kalfjes gepraat,’ zegt de Libische leider. ‘Over vrede,

Zonnebril

‘Wat leuk dat je mij weer komt opzoeken,’ zegt Moammar Gaddafi als hij mij ziet. ‘Met die rottige no-fly zone krijg ik haast geen visite meer.’ Ik vraag hoe het bezoek van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is gegaan. ‘We hebben een beetje over koetjes en kalfjes gepraat,’ zegt de Libische leider. ‘Over vrede, over rebellenleiders, over luchtaanvallen.’ Is er iets concreets uit voortgekomen? Gaddafi neemt een slokje van zijn espresso en zegt: ‘Nee.’ Heeft Zuma niet gesproken over aftreden? Gaddafi schudt zijn hoofd. ‘Waarom zou Zuma in godsnaam willen aftreden?’

Ik vraag de Libische leider of het waar is dat hij een zonnebril draagt omdat hij een blauw oog heeft. Gaddafi doet zijn zonnebril omlaag. Inderdaad, zijn rechteroog is behoorlijk blauw. ‘Het is gebeurd tijdens het planken,’ legt hij uit. ‘Ik wilde niet achterblijven en probeerde te planken op twee kalasjnikovs.’ Gaddafi drinkt zijn kopje leeg en zegt dan: ‘Maar toen ging er één af. Pang! Zo een kogel langs mijn slaap. Ik schrok me natuurlijk een hoedje en viel op de grond. Daarom draag ik nu een zonnebril.’ Maar de Libische leider geeft niet op. ‘Dat zit niet in mijn karakter,’ zegt hij. ‘Ik wil nu proberen te planken op demonstranten.’

    • Ernest van der Kwast