Ernstige twijfel over herkomst darmbacterie

In Duitsland bestaat sinds gisteren ernstige twijfel over de herkomst van de darmbacterie EHEC, die zestien mensen het leven heeft gekost, van wie vijftien in Duitsland. Aanvankelijk noemde de Hamburgse wethouder van gezondheid Cornelia Prüfer-Storcks Spaanse komkommers als bron voor de besmetting. Maar nader onderzoek van Spaanse komkommers heeft uitgewezen dat twee daarvan besmet waren met de EHEC-bacterie, maar niet met de gevaarlijke variant O104. „Onze hoop om de bron van het HUS-syndroom te ontdekken, is bij deze proeven niet in vervulling gegaan”, zei Prüfer-Storcks gisteren. HUS, gekenmerkt door nierfalen, is het gevaarlijkste gevolg van de besmetting.

De Spaanse vicepremier Alfredo Pérez Rubalcaba heeft inmiddels een schadevergoeding geëist van Duitsland. Het land overweegt ook juridische stappen.

Proeven in Nederland hebben evenmin resultaat opgeleverd. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft 168 komkommermonsters onderzocht. Nergens is een spoor aangetroffen van de EHEC-bacterie. De VWA gaat door met het uitvoeren van extra tests op de producten.

Ondertussen ligt de export van komkommers naar Duitsland al dagen stil. Staatssecretaris Bleker van Landbouw heeft in Brussel 10 miljoen euro losgekregen voor noodsteun aan telers die door de gevolgen van de besmetting in de problemen zijn gekomen. Bleker heeft „een klemmend beroep gedaan op de Europese Commissie om snel met meer crisismaatregelen te komen”.

Kwetsbare glastuinbouw: pagina 33