Endeavour terug op aarde, Atlantis NASA’s laatste shuttle

June 1: Endeavour lands at the John F. Kennedy Space Center after it's last mission, June 1, 2011 in Cape Canaveral, Florida. Endeavor launched on its first mission on May 7, 1992, served for 25 flights and traveled more than 122.8 million miles. / De Endeavour vloog in totaal 25 keer richting de ruimte sinds haar eerste vlucht op 7 mei 1992. Foto AFP / Roberto Gonzalez

De spaceshuttle Endeavour is teruggekeerd op aarde na een laatste ruimtereis. Nu rest NASA nog maar één shuttlevlucht. Ruimteveer Atlantis wordt op 8 juli gelanceerd om het ruimtestation ISS te bevoorraden. Daarna komt er definitief een einde aan het shuttleprogramma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

“De Endeavour functioneerde de afgelopen zestien dagen nog net zo goed als tijdens zijn eerste vlucht”, zei gezagvoerder Mark Kelly. Terwijl de shuttle met een enorme vaart naar huis kwam, werd het ruimteveer Atlantis naar het lanceerplatform gebracht voor de allerlaatste shuttlevlucht. Duizenden medewerkers van het Kennedy Space Center zagen hoe de spaceshuttle voor de laatste keer uit de hangar te voorschijn kwam.

“We vieren met deze laatste missie alles wat het ruimteveer heeft bereikt tijdens zijn 30-jarig bestaan”, zei Christopher Ferguson, gezagvoerder van de Atlantis.

    • Jules Seegers