Eerste Kamer zet rem op aantal banen bestuurders

Bestuurders van bedrijven en grote (semi)-publieke instellingen mogen vanaf volgend jaar maximaal vijf commissariaten bekleden, waarbij een voorzitterschap dubbelt telt. Wie in een raad van bestuur zit, mag maximaal twee commissariaten bekleden.

Dit is het gevolg van het voorstel van Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) dat gisteren door de Eerste Kamer is aangenomen. Op deze manier hoopt Irrgang dat de kwaliteit op het toezicht wordt verbeterd. „Er wordt nu geroepen dat er een tekort aan capabele mensen komt. Hoe durf je dat te zeggen na al die schandalen ABN Amro, DSB, zorginstelling Meavita en wooncorporatie Woonbron? Allemaal voorbeelden van falende commissarissen”, stelt hij in een toelichting.

Volgens Irrgang vallen de gevolgen van zijn voorstel mee. „Het is vooral bestemd om excessen te bestrijden. Het heeft bijvoorbeeld gevolgen voor zes van de 75 leden van de Eerste Kamer.” Volgens Irrgang krijgen commissarissen nu voldoende tijd om toezicht te houden en zorgt het voorstel er ook voor dat de commissariaten niet telkens bij dezelfde groep mensen terecht komt.

Het SP-voorstel is een aanvulling op de Code Tabaksblat, de gedragscode voor bestuurders die in 2003 werd opgesteld. In de Code worden vergelijkbare maxima gesteld voor het bekleden van commissariaten, maar in de praktijk werden die alleen toegepast op beursfondsen. Het voorstel van Irrgang betreft alle grote bedrijven en instellingen.

Het voorstel van Irrgang dateert uit 2009 en werd al eerder door de Tweede Kamer aangenomen. Alleen de PvdA-senator Pauline Meurs gaf gisteren geen steun aan het voorstel.