Een draaiende kermisattractie vertelt je wat je later worden kan

Op de middelbare school kreeg iedereen in de hogere klassen een gesprek met de decaan over de Toekomst. Na het eindexamen was immers alles mogelijk, elke studie kon worden gekozen, je kon vrijwilligerswerk doen in Ghana om aan je levenservaring-cv te werken, je kon naar de VS om toneel te studeren, naar het ROC voor een verlaat scheikundediploma om tóch nog theoretisch scheikundige te kunnen worden.

Om ons te begeleiden binnen dit woud aan keuzes, gebruikte de decaan een beroepstoets. Hierin kreeg je steeds twee beroepen waar je uit moest kiezen.

Wil je liever...met zware machines werken

OF

hamsters fokken

iets met computers

OF rioleringen ontwerpen

Hoe leuk ik de test ook vond – in mijn herinnering mocht je hem tijdens een lesuur maken – ik had nooit het idee dat het werkelijk mijn diepste beroepswensen blootlegde. De keuzes vormden een soort negatieve Sophie’s Choice: ik hoopte stiekem dat ik ze allebéí nooit hoefde te doen.

Omdat ik er niet aan ontkwam toch iets in te vullen, rolde er meestal een beroep uit als ‘medewerker dierproeflab die hamstergegevens invoert in computer’. Waarna ik van de decaan een leuk informatiefoldertje over laboratoria meekreeg en weer naar de les terugkeerde.

Vandaag zag ik dat er op tv reclame werd gemaakt voor een nieuwe site: Talentenvertaler.nl. Naar wat ik ervan begreep was dit weer een beroepentest, maar dan voor alle mensen die jammer genoeg allang geen decaan meer hebben om over hun Toekomst mee te praten. Meteen ging ik naar de site, in de hoop dat ik eindelijk uitsluitsel zou krijgen over waar ik nou precies geschikt voor zou zijn.

Er was een leeg vakje waar je een talent in kon vullen. Voor de mensen zonder zelfkennis stond daaronder een draaiend vak met suggesties, dat werkte als een kermisattractie: na een klik op de knop ‘draai nogmaals’ werd er willekeurig een nieuw talent geopperd.

Al snel werd duidelijk dat de site en ik een meningsverschil hadden over het woord ‘talent’. Het zelf ingevoerde talent ‘geïnteresseerd lijken tijdens lange gesprekken’ werd niet geaccepteerd, terwijl bij de suggesties zaken stonden als ‘gevaarlijke stoffen vervoeren’ of ‘veerponten besturen’. Ik vraag me af hoeveel achtjarige meisjes er op een dag achterkomen dat ze bovengemiddeld goed zijn in het vervoeren van gevaarlijke stoffen.

Ook begreep ik niet waarom sommige talenten een vertaler nodig hadden: als je het talentvoorstel slachten (hoefdieren) had ingevuld, welke beroepssuggesties verwachtte je dan te krijgen? Kinderboerderijverzorger? Hier en daar gaf Talentenvertaler.nl ook een kleine kijk in de werkelijke aard van een paar beroepen: als je het talent samenwerken invulde, kreeg je slechts twee opties: ondernemer schoonheidssalon en ondernemer sauna – nu weten we dus waar de positieve mensen werken. Als iemand het (nogal ongewone) talent politie/hulpinstanties inschakelen invoerde, was de suggestie toezichthouder/bewaker.

Ik drukte nog één keer op de knop ‘draai nogmaals’. Ik kreeg het talent blogs schrijven en voerde het in. Er werden 0 beroepssuggesties gevonden.

Renske de Greef

    • Renske de Greef