Driftig twitteren op Roland Garros

Op tennistoernooi Roland Garros twitteren de spelers druk met elkaar en met de tribune: „Sitting at doping now. Waste of time!”

„Cool, cloudy, a bit windy, mid-60s today... it’s gonna be a slow track today. looking forward to seeing the fifth set of Murray-Troicki.”

Zo liet Brad Gilbert (@bgtennisnation) gistermorgen in alle vroegte via Twitter weten dat hij uitkijkt naar de partij van zijn oude leerling Andy Murray tegen de Serviër Victor Troicki. De Britse oud-prof Greg Rusedski doet kort daarna een voorspelling: „Murray to going to win 63 in the fifth.” Als het restant van de maandagavond afgebroken duel eenmaal in Parijs wordt gespeeld is de partij op Twitter al snel een trending topic: meest besproken onderwerp.

Twitter is hét communicatiemiddel in de tenniswereld. De organisatie van het grandslamtoernooi Roland Garros in Parijs houdt iedereen nauwkeurig op de hoogte via @rolandgarros en volgt zelf veel spelers. Vele profs gebruiken het medium om contact te onderhouden met collega’s, fans of journalisten.

De Britse journalist Neil Harman van The Times stuurt tweets vanaf de perstribune bij de Suzanne Lenglen-baan. Hij leek de moed op te geven als Troicki op 5-2 voor de wedstrijd mag serveren. Neil Harman: „Troicki holds from break point down – another drop shot gets him out of a hole – and leads 5-2. Heck of a win from here.” Maar Murray vecht zich op karakter terug. Harman meldt tien minuten later: „GSM AM 46 46 63 62 75 Quite remarkable.” Oftewel: Game, set en match voor Andy Murray.

De Schotse tennisser, die in de kwartfinales op de Argentijn Juan Ignacio Chela stuit, heeft zelf ook een Twitter-account. Andy Murray is echter niet zo actief op het virtuele Roland Garros. De tennisser maakte wel bekend via Twitter dat hij in de metro van Parijs de weg kwijt was geraakt. „Taking a trip on the metro on my todd to meet family for dinner... No idea where I’m going!” De volgende dag stond er een stukje over de verdwaalde Murray in sportkrant L’Equipe onder de kop ‘Alo! Alo!’

Ook onder de Nederlandse proftennissers is twitteren populair. Michaëlla Krajicek mocht zich dan niet geplaatst hebben voor het enkeltoernooi, maar volgde op Roland Garros wel de verrichtingen van haar landgenote Arantxa Rus. Ze trok zich op aan de stunt tegen Kim Clijsters: „Erg knap van Arantxa dat ze bleef vechten en heeft gewonnen van Kim! Super voor het Nederlandse dames tennis :)” Rus zelf heeft wel een account met 337 volgers, maar zij kwam tot dusver niet verder dan één tweet waarin ze stelt niets van het medium te begrijpen.

De Nederlandse mannen zijn allemaal via Twitter te volgen en namen vorige week vaak met een tweet afscheid. „Helaas verloren in 3 sets van Wawrinka! Speelde niet goed genoeg om er een spannende wedstrijd van te maken!”, aldus Thomas Schoorel. Robin Haase vatte zijn gevoelens na zijn nederlaag tegen de Amerikaan Mardy Fish ook in minder dan 140 tekens samen: „The day did not exactly went how I hoped it would go. Sitting at doping now. Waste of time!”

Thiemo de Bakker bleef stil na zijn afstraffing door Novak Djokovic.

Caro Wozniacki, de nummer één van de vrouwen die vroegtijdig werd uitgeschakeld, liet met een tweet weten dat ze voor even terug is in Parijs. „Back in Paris for the day, going to the ITF ‘champions dinner’ tonight and then flying home to Monaco tomorrow morning.”

En bij Murray stromen direct na zijn knappe overwinning de felicitaties van alle kanten binnen. Zo laat Tipsarevic Janko – die zelf in drie sets kansloos verloor van de Zwitser Roger Federer – een persoonlijke boodschap achter „Congratz to @andy_murray ...showed big heart...” En velen volgen de Servische tennisser, zoals Larry Fiorentino: „Gutsy win! Well done. Hope the ankle is Ok.”

    • Koen Greven