Doe-het-zelver leidt belangengroep MKB

Na het vertrek van VVD-coryfee Loek Hermans naar de Eerste Kamer heeft MKB Nederland sinds vandaag weer een nieuwe voorzitter.

Na acht jaar leiding door een politicus, werd het tijd voor een baas uit het veld. Werkgeversorganisatie MKB Nederland wordt sinds vandaag geleid door Hans Biesheuvel, een 46-jarige ondernemer uit Den Haag. Hij volgt daarmee Loek Hermans op, die al in februari afzwaaide om fractievoorzitter voor de VVD in de Eerste Kamer te worden. Michael van Straalen nam het voorzitterschap waar.

De aanstelling van Biesheuvel werd door de achterban van de werkgeversorganisatie, naar eigen zeggen 186.000 kleine en middelgrote bedrijven, met applaus ontvangen. „Je moet geen politieke leiders hebben in een ondernemersclub”, verwoordde een aangesloten ondernemer het ressentiment op het internetforum van MKB Nederland.

Voorganger Hermans werd door ‘zijn’ ondernemers vooral gezien als een representant van het Haagse establishment. Hij was eerder onder meer minister van Onderwijs, burgemeester van Zwolle en Commissaris van de Koningin Friesland.

Biesheuvel, geen directe familie van oud-premier Barend Biesheuvel, komt uit een ondernemersgeslacht. Hij bundelde in de jaren negentig zijn eigen technische groothandel met twee branchegenoten uit zijn directe omgeving: het bedrijf van zijn vader en dat van zijn grootvader. Vervolgens bouwde hij de ‘Biesheuvel Groep’ uit tot een bedrijf met 188 werknemers en een omzet van 25 miljoen euro. Hij verkocht het in 2000. Met de opbrengst – bedrag onbekend – blies hij zijn al in 1990 opgerichte investeringsmaatschappij Habest nieuw leven in. Hij ging investeren in verschillende Nederlandse MKB-bedrijven die actief zijn op het gebied van handel, industrie en zakelijke dienstverlening. Van een daarvan werd hij in 2003 ook algemeen directeur, PGZ International uit Houten. De groothandel van doe-het-zelf-producten haalde vorig jaar met 350 medewerkers een omzet van 150 miljoen.

Toch heeft ook Biesheuvel Haagse wortels. Hij begon zijn loopbaan ooit op het Minister van Verkeer & Waterstaat en is al jaren actief voor de VVD. Zijn voorzitterschap van de partijcommissie Economische Zaken en Innovatie legt hij neer.

Zijn agenda voor de komende tijd is nog weinig concreet. „Meer ruimte en aandacht voor de MKB’er”, noemde hij gisteravond voor de radio als prioriteit. „Er wordt van alles van MKB’ers verwacht: we moeten innoveren, we moeten scholing geven en we moeten duurzaam zijn. Het moet allemaal, terwijl het gemiddelde MKB-bedrijf maar 7 mensen in dienst heeft. Dat is dus heel lastig.”

    • Philip de Witt Wijnen