Doden bij beschietingen in Jemen en Syrië

Yemeni anti-regime activists block a main road in the flashpoint city of Taiz (Taez), south of Sanaa, with burning tyres during a protest against President Ali Abdullah Saleh on June 1, 2011, as a medic at the Jumhuriya hospital said 37 people, most of them combatants, were killed in overnight clashes in the Yemeni capital between opposition tribesmen and security forces. AFP PHOTO/ MOHAMMED HUWAIS Betogers hebben een wegblokkade in de Zuid-Jemenitische stad Taiz opgeworpen, vanmorgen. Foto AFP / Mohammed Huwais

Bij straatgevechten en beschietingen in de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn vanmorgen ten minste 41 mensen om het leven gekomen. Dat hebben ooggetuigen gezegd. Onder de doden zijn militairen van de regering, maar ook stamleden die zich tegen de regering hebben gekeerd.

In de straten van Sana’a gingen regeringstroepen en stamleden met elkaar op de vuist, meldt persbureau AP. Daarnaast nam de Presidentiële Garde het hoofdkwartier onder vuur van een brigade die belast is met de bewaking van belangrijke instituties van de regering.

Volgens gedeserteerde militairen verdenkt de regering de brigade ervan over te hebben willen lopen naar de oppositie.

In Jemen woedt een zware strijd tussen het regeringsleger en de oppositiebeweging die het aftreden van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh eist. De Hashid-stam, een van de machtigste stammen in Jemen, sloot zich in maart aan bij de oppositie. Dit was een gevoelige tik voor Saleh, die zelf lid is van de stam.

Syrische stad Hirak onder vuur genomen

In Syrië hebben regeringstroepen de zuidelijke stad Hirak onder vuur genomen. De afgelopen dagen zijn daarbij ten minste acht mensen om het leven gekomen, onder wie een 11-jarig meisje. Dat heeft mensenrechtenactivist Mustafa Osso vandaag gezegd tegen AP.

Volgens Osso hebben de militairen de macht in de stad overgenomen. De stad ligt vlakbij de stad Deraa, waar half maart de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad begon. Tientallen mensen zouden zijn gearresteerd.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn inmiddels meer dan duizend mensen om het leven gekomen bij de opstand tegen het regime van Assad.

    • Peter van der Ploeg