Dankzij het pgb kan ik nuttig zijn

Nederland, Eindhoven, 01-06-2011; Boy Royackers. Foto Vincent van den Hoogen

De 30-jarige Boy Royackers uit Eindhoven denkt dat Nederlanders niet beseffen hoe hele mensenlevens instorten als ze geen persoonsgebonden budget meer kunnen krijgen. Hij kan met zijn pgb van ongeveer 50.000 euro per jaar nog zelfstandig wonen, ondanks zijn dwarslaesie.

Toen Boy Royackers zeven jaar oud was kreeg hij een auto-ongeluk. Hij raakte vanaf zijn schouders verlamd en hij kan zijn benen en armen niet meer gebruiken. De hele dag heeft hij hulp nodig: bij het uit bed komen, bij het douchen, bij het ontbijt, ga zo maar door.

„Als je een hele dag in een rolstoel zit, moet je ook af en toe goedgezet worden. Ik moet ook wel eens naar het toilet. Daar heb ik hulp bij nodig.” Daarvoor schakelt hij „eigen mensen” in, zorgverleners die hij uit het verleden kent en met wie hij een „klik” heeft. Vaak moeders die niet fulltime kunnen werken, maar wel kortstondig en op afroep. Royackers zegt dat zorginstellingen hem die flexibele snelle hulp niet kunnen geven. „Het scheelt zoveel dat steeds dezelfde mensen mij in mijn rolstoel zetten, want als dat niet goed gebeurt, is de kans op wonden veel groter. En dat brengt ook weer extra kosten met zich mee. Ik kan niet begrijpen dat zo’n mooie regeling om zeep wordt geholpen.”

Zonder persoonsgebonden budget denkt Royackers ook zijn sociale leven te verliezen. Dat heeft hij nu, door de gemeente vrijwillig te adviseren over gehandicaptenbeleid. „Doordat iemand mij nu even kan brengen en halen wanneer ik daar op onvoorziene momenten om vraag, kan ik nog nuttig zijn voor de maatschappij. Als dat ophoudt, is voor mij de lol er wel een beetje van af. Dan houdt het wel op voor mij.”