Cultuurverschillen

Eigenlijk mist er in het curriculum van middelbare scholen een vak. Een vak dat net als Engels, topografie en geschiedenis onontbeerlijk is in de uitrusting van de Nederlander om zaken te doen in het buitenland. Het vak heet ‘omgaan met corruptie en omkoping’ of voor de krampachtig politiek correcte onder ons ‘cultuurverschillen’. Het leert de scholier voor eens en altijd, dat veruit het grootste deel van de wereld wordt geregeerd door corrupte systemen. Noem het een stukje bewustwording, een stukje zelfredzaamheid, en breng je volk bij dat op Oceanië, Scandinavië, Noord-Amerika en een paar kleine landjes in het Verre Oosten na, het uitdelen van steekpenningen je zaak enorm zal helpen.

De afgelopen maanden kwam er in hoog tempo een aantal nieuwsfeiten voorbij waaruit blijkt dat dat lesje corruptie hard nodig is. Zo dachten wij een paar maanden geleden nog dat we kans zouden maken om het WK voetbal 2018 te mogen organiseren, zonder (zover bekend) buitenhuizen, horloges of snoepreisjes uit te delen aan de bestuursleden van de FIFA. Eigenlijk was dat een beetje gênant. Want natuurlijk wonnen we niet. Rusland won. In Rusland hebben ze geen vak ‘omgaan met corruptie’ nodig. Rusland begrijpt dat de FIFA nauwelijks bestuursleden meer heeft die niet verdacht of veroordeeld zijn wegens omkoping. Op de persconferentie afgelopen maandag eiste Blätter met een stalen gezicht respect op en sprak over de probleempjes die opgelost zouden worden door de „FIFA-familie”. Ik wed dat een hoop Nederlanders nog sympathie voor hem zouden voelen ook.

Misschien hadden we na zo’n lesje cultuurverschillen wél getwijfeld aan het Griekse Wirtschaftswunder waarbij binnen vier jaar tijd het begrotingstekort van 10,2 procent naar 1,6 procent werd getoverd. Misschien waren we dan niet zo geschokt en verbaasd geweest toen Osama bin Laden gewoon in een huis naast een Pakistaanse legerbasis bleek te wonen. Misschien hadden we dan wél onze vraagtekens gezet bij de plotselinge medewerking van Servië met het Joegoslaviëtribunaal.

Een piepkleine cursus, het zou ons goed doen.

rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger