Congres weigert Obama extra financiële armslag

Een ruime meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een voorstel afgewezen dat de Witte Huis ruimte zou geven meer schulden te maken. President Obama had het Congres gevraagd om het schuldenplafond van 14.300 miljard dollar (ruim 9.900 miljard euro) te verhogen met ruim 2.000 miljard dollar. Obama zegt dit bedrag nodig te hebben om de rekeningen van zijn ministeries tot eind volgend jaar te kunnen betalen.

Alle Republikeinse afgevaardigden stemden tegen de verhoging van het schuldenplafond. De Republikeinen willen president Obama op deze manier onder druk zetten om met een gedetailleerd voorstel te komen voor het verkleinen van de staatsschuld.

De president weigert tot nu toe om ingrijpende bezuinigingen toe te zeggen in ruil voor een hoger schuldenplafond. De Republikeinen dreigen op hun beurt met het ‘stilleggen van de overheid’. Het Congres heeft een beslissende stem in het goedkeuren van de Amerikaanse begroting.

President Obama heeft vandaag een bijeenkomst met de Republikeinse Congresleden, die sinds de tussentijdse verkiezingen in november de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Obama wil de Republikeinen overtuigen van de noodzaak van de verhoging van het schuldenplafond. Als de overheid geen extra geld kan lenen, zouden projecten voor het herstel van de economie in gevaar komen.

De stemming in het Huis van Afgevaardigden werd voor de zekerheid gehouden na het sluiten van Wall Street, uit de vrees dat de uitkomst invloed zou hebben op de koersen van aandelen en Amerikaanse staatsobligaties.