Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Blatter op verkiezingsdag: FIFA in roerig water en ik ben kapitein

Blatter riep de FIFA-leden op hem te steunen de interne problemen op te lossen zonder inmenging van externe partijen. Foto Reuters / Christian Hartmann

Sepp Blatter heeft vanochtend het FIFA-congres geopend door te stellen dat hij degene is die de wereldvoetbalbond weer op het juiste spoor kan zetten. Vandaag wordt de nieuwe president gekozen maar Blatter is de enige overgebleven kandidaat. Een oproep van Engeland om de verkiezingen uit te stellen zodat een tegenkandidaat zich kan opwerpen werd door de landen massaal afgewezen.

“Ik ben de kapitein die de sport moet ontdoen van omkoopschandalen waarmee de FIFA besmeurd is”, zei Blatter. “De bond bevindt zich in lastig vaarwater en het is mijn plicht en verantwoordelijkheid het schip weer op koers te krijgen. We hebben hier een leider voor nodig en ik ben bereid die te zijn.” De preses, die sinds 1998 aan de macht is en voor een vierde termijn gaat, vroeg bij de opening om de steun van alle 208 landendelegaties.

Hammam toegang tot congres geweigerd

De delegaties hebben weinig keus: Blatters tegenstrever Mohammed bin Hammam werd zondag voorlopig geschorst nadat de ethiekcommissie van de bond een onderzoek startte naar betrokkenheid bij het kopen van stemmen. Een onderzoek naar Blatter over het niet ingrijpen bij omkooppraktijken werd door diezelfde commissie al snel weer gestaakt.

Bin Hammam, president van de Aziatische voetbalbond, reageerde vanochtend nadat hij beweerde niet te zijn toegelaten tot het congres. In een verklaring zegt hij dat de FIFA weigert hem nadere uitleg te geven over de schorsing waardoor hij deze ook niet kan aanvechten. “Ik word gestraft voordat ik schuldig ben bevonden. Er is absoluut geen rechtvaardiging voor de schorsing en is niet nodig om het onderzoek te kunnen uitvoeren.”

Blatter kondigt “hervormingen” aan

Met Bin Hammam uit de weg en het doorgaan van de verkiezing vandaag zijn de problemen voor Blatter nog niet vorbij. De invloedrijke Duitse bond zei vandaag dat “de verdenkingen” rondom het toewijzen van het WK in 2022 aan Qatar “niet zomaar van tafel geveegd kunnen worden”. Deze week gingen geluiden op dat Qatar het wereldkampioenschap “gekocht” zou hebben.

Blatter haastte zich vanochtend hervormingen aan te kondigen omtrent het toewijzen van het organiseren van WK’s. Nu werd dit nog gedaan door een 24-koppig uitvoerend comité bestaande uit FIFA-leden. Voortaan zullen alle 208 landen hun stem kunnen uitbrengen. Ook moet de ethiekcommissie geprofessionaliseerd en onafhankelijker worden. De leden worden echter gekozen door de landen die lid zijn van de FIFA. Blatter stelt ook een commissie samen die moet bezien hoe de wereldvoetbalbond beter kan functioneren. Maar ook hierin komen mensen die gekozen zijn door FIFA-leden zelf.