Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Blatter herkozen als voorzitter FIFA

Sepp Blatter in reactie op zijn herverkiezing.
Sepp Blatter in reactie op zijn herverkiezing. Foto Reuters / Christian Hartmann

De FIFA heeft Sepp Blatter herkozen als voorzitter. Hij was de enige kandidaat, nadat Mohamed bin Hammam zich vorige week terugtrok.

Blatter won de verkiezing met 186 van de 203 stemmen.

Vanochtend vroeg de preses, die sinds 1998 aan de macht is en nu voor een vierde termijn gaat, bij de opening om de steun van alle 208 landendelegaties.

“Ik ben de kapitein die de sport moet ontdoen van omkoopschandalen waarmee de FIFA besmeurd is”, aldus Blatter. “De bond bevindt zich in lastig vaarwater en het is mijn plicht en verantwoordelijkheid het schip weer op koers te krijgen. We hebben hier een leider voor nodig en ik ben bereid die te zijn.”

De FIFA is verwikkeld in een groot omkopingsschandaal. De ethische commissie van de bond onderzoekt de zaak. Als gevolg daarvan zijn Bin Hammam en vice-voorzitter Jack Warner op non-actief gesteld. Het onderzoek naar Blatter is gestaakt, omdat hij volgens de commissie corruptie binnen de wereldvoetbalbond niet oogluikend heeft toegestaan.

Een oproep van de Engelse voetbalbond FA om de verkiezingen uit te stellen zodat een tegenkandidaat zich kon opwerpen werd door de landen massaal afgewezen.

De invloedrijke Duitse bond zei vandaag dat “de verdenkingen” rondom het toewijzen van het WK in 2022 aan Qatar “niet zomaar van tafel geveegd kunnen worden”. Deze week gingen geluiden op dat Qatar het wereldkampioenschap “gekocht” zou hebben.