Bahrein heft staat van beleg op - rol voor F1-baas Bernie Ecclestone

Riot police vehicles move Wednesday, June 1, 2011, through the streets of the western Shiite Muslim village of Malkiya, Bahrain. Anti-government protests were held, and dispersed by riot police, in Malkiya and other Shiite villages nationwide Wednesday as emergency rule imposed in March was lifted. (AP Photo/Hasan Jamali) Voertuigen van de oproerpolitie vullen vandaag de straten van het shi'itische dorp Malkiya, niet ver van Manama. Foto AP / Hasan Jamali

De regering van Bahrein heeft de staat van beleg opgeheven. Tanks en soldaten hebben het centrum van de Bahreinse hoofdstad Manama verlaten, maar de autoriteiten waarschuwen dat de druk op de anti-regeringsbetogingen in de golfstaat niet zal worden verzwakt.

De politie blijft aanwezig bij de vele checkpoints in Manama, ook al is de staat van beleg die sinds half maart gold nu opgeheven. Onder die noodtoestand kon de regering makkelijker het leger inzetten tegen de demonstraties van de shi’itische meerderheid. Sinds het protest begon in februari kwamen zeker dertig mensen om het leven, zo schrijft persbureau AP.

Enkele activisten hebben al aangekondigd verder te zullen demonstreren tegen de soennitische regering voor meer democratie en vrijheden, ondanks de scherpe waarschuwing van de Bahreinse minister van Binnenlandse Zaken, dat de regering niet lichter zal optreden. De militairen zijn inmiddels veelal vervangen door oproerpolitie. De Saoedi-Arabische troepen die zijn ingezet om de Bahreinse regeringstroepen bij te staan zullen in het land blijven.

Volgens Carolien Roelants, NRC’s Midden-Oostenexpert, is een opvallende rol weggelegd voor Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

“Interessant is hoe de Formule 1 in dit verhaal speelt. Bahrein wil de Grand Prix daar erg graag terug, sinds die in februari werd afgelast om de toenemende onrust in het land. Ecclestone wil dat ook en zodra hij dat laat vallen springt meteen Human Rights Watch er boven op. De oppositie zit immers nog steeds in de gevangenis en er is geen enkele vorm van democratiseringsproces ingezet. Maar mede vanwege de Grand Prix zit Bahrein wel een beetje in z’n maag met de situatie en hoopt met het opheffen van de staat van beleg toch wat krediet in het buitenland op te bouwen.”

    • Peter van der Ploeg