Afkicken tussen junks passé

Kinderen van succesvolle ouders raken depressief, en gaan dan drinken of blowen.

De oplossing? Een ‘retreat’ op Curaçao à 3.000 euro.

Alle Jellinek-suites op Curaçao hebben een terras of balkon. Ze hebben een ruime badkamer, een kingsize bed, airconditioning en toegang tot internet. Dat laatste althans in overleg met de behandelaar, schrijft Jellinek op de website. Foto Jellinek Retreat Jellinek Retreat

Een zwembad. Dagelijks een massage. Een eigen suite. Vier weken zon. Eten à la carte. En aan het eind van de zomer is de jonge bezoeker van zijn gameverslaving of comazuipgedrag af. Jellinek Retreat, een tak van de Amsterdamse verslavingskliniek, biedt sinds gisteren een speciaal behandelprogramma aan voor jongeren van 16 tot 23 jaar. Op Curaçao, tijdens de zomervakantie.

De aankondiging van Jellinek gisteren, viel toevallig samen met het bericht dat het aantal tieners dat een alcoholvergiftiging oploopt, jaarlijks toeneemt. Uit onderzoek waar 81 ziekenhuizen aan meewerkten, bleek dat vorig jaar 684 tieners met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandden, tegen 500 in 2009 en 337 in 2008. Hun gemiddelde leeftijd is vijftien jaar.

Helemaal toevallig is dat niet, want ook Jellinek ziet volgens woordvoerder Claudius Wolff een groeiende groep tieners van hardwerkende, succesvolle ouders die met een psychisch probleem kampt. Dat uit zich in een gameverslaving, partydrugsverslaving, vreetbuien of ‘comazuipen’. Soms zijn de ouders zelf ook verslaafd aan drank of drugs. Lijden ze aan een depressie, of ADHD. Ze functioneren op hun werk, maar hebben weinig tijd en rust om te ontspannen met de kinderen.

De intensieve behandeling in vier weken op Curaçao is voor de patiënt niet gratis. Ze wordt vergoed door een aanvullende verzekering bij veel verzekeraars, maar de ouders zullen nog altijd 3.000 euro zelf moeten betalen. Plus de vliegkosten. „Er zijn ouders die dat niet kunnen betalen. Maar er zijn er ook die het wel kunnen en het ervoor over hebben”, zegt Wolff.

De Jellinek Retreat, die sinds een jaar open is, heeft de afgelopen maanden al enkele jongeren van onder de twintig behandeld, en komt dus nu met een speciaal programma. Die jongeren leden aan „identiteitsproblemen”, vertelt psychiater Chris Boek telefonisch vanuit Curaçao. „Ze kwamen uit gegoede milieus en waren vastgelopen. Hun ouders verwachtten dat ze een bepaalde (studie)richting opgingen en zij haakten af. Raakten depressief en gingen drinken of blowen. Ze hadden echte verslavingsproblemen. Anders vergoedt de verzekeraar de behandeling niet.”

In de ‘retreat’ mogen patiënten niet gebruiken. Er werken psychiaters en psychologen die individuele therapie en groepssessies geven. Tegelijk zijn er leuke activiteiten zoals varen, snorkelen, hiken, zwemmen, mountainbiken, toeristische uitstapjes en ontspanningstherapieën.

De accomodatie op Curaçao telt twaalf suites, die continu bezet zijn. De behandeling duurt vier tot zes weken. Eenmaal terug in Nederland krijgt de patiënt nazorg van Jellinek in Amsterdam. Er zijn al zo’n 150 volwassen patiënten behandeld.

De volwassen patiënten zijn vooral succesvolle professionals die anonimiteit en discretie verlangen. Ze kunnen tegen hun kennissen doen alsof ze op vakantie gaan. „Sommige eisen na de behandeling dat we hun dossier vernietigen”, vertelt psychiater Boek. Ze kiezen voor Curaçao omdat ze verwachten dat niemand ze daar zal herkennen. Bovendien willen ze volgens Wolff niet „tussen de junks” zitten, wat wel gebeurt in de Jellinek-kliniek in Amsterdam.

Een groot voordeel van Curaçao is ook de warmte en de zon, zegt Boek. „We zien patiënten binnen een week al opknappen.”

    • Frederiek Weeda