Advies: fysiotherapie en luiers deels uit basispakket

Foto: Stock.xchng

Honderdduizenden mensen met incontinentieproblemen zouden vanaf volgend jaar moeten gaan meebetalen aan hun luiers. Dat adviseert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Daarnaast zou langdurige fysiotherapie voor een aantal chronische aandoeningen, zoals artrose, artritis en osteoporose, uit het basispakket van de zorg gehaald kunnen worden.

Deze en nog een aantal, minder ingrijpende, voorstellen van het CVZ leveren minister Schippers in 2012 minimaal 115 miljoen euro op. De minister had het CVZ in januari gevraagd hoe zij op het basispakket van de zorgverzekering kon bezuinigen. Maar hoe groot is de kans dat Schippers het advies overneemt? Politiek redacteur Antoinette Reerink schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad het volgende:

De minister moet voor het zomerreces besluiten of zij het advies overneemt. Doorgaans neemt de minister adviezen van dit college over. De laatste adviezen om de anticonceptiepil en de rollator uit het pakket te halen, negeerde de minister, onder druk van de Tweede Kamer. Vooral de PVV maakte zich vorig jaar sterk om de rollator in het pakket houden.

Het CVZ adviseert nu opnieuw de vergoeding voor de rollator en de pil te stoppen. Dat levert jaarlijks bijna 40 miljoen euro op.

Bert Boer, bestuursvoorzitter van het CVZ, in NRC:

“Het is onlogisch om deze relatief milde ingrepen niet te doen. Die besparen veel kosten en daardoor hoeven we minder draconische maatregelen te nemen die veel meer pijn doen.”

Langdurige fysiotherapie voor bijvoorbeeld artrose, artritis en osteoporose moet uit het basispakket, omdat de behandeling niet effectief is, zegt Boer. Ook incidentele fysiotherapie voor chronische aandoeningen hoort de basisverzekering niet langer te vergoeden, vindt het CVZ. Boer:

“Dat kunnen mensen heel goed zelf betalen. Anders zijn de kosten altijd nog te dekken met een aanvullende verzekering.”

    • David Haakman