Advies: fysiotherapie en luiers deels uit basispakket

Honderdduizenden mensen met incontinentieproblemen moeten vanaf volgend jaar gaan meebetalen aan hun luiers. Daarnaast kan langdurige fysiotherapie voor een aantal chronische aandoeningen, zoals artrose, artritis en osteoporose, uit het basispakket van de zorg gehaald worden. Dat adviseert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Schippers (Volksgezondheid, VVD).

Deze en nog een aantal, minder ingrijpende, voorstellen van het CVZ leveren minister Schippers in 2012 minimaal 115 miljoen euro op. De bewindsvrouw had het CVZ in januari gevraagd hoe zij op het basispakket van de zorgverzekering kon bezuinigen. De minister moet voor het zomerreces besluiten of zij het advies overneemt. Doorgaans neemt de minister adviezen van het College voor zorgverzekeringen over.

De laatste adviezen om de anticonceptiepil en de rollator uit het pakket te halen, negeerde de minister, onder druk van de Tweede Kamer. Vooral de PVV maakte zich vorig jaar sterk om de rollator in het pakket houden. Het CVZ adviseert nu opnieuw de vergoeding voor de rollator en de pil te stoppen. Dat levert jaarlijks bijna 40 miljoen euro op. Bert Boer, bestuursvoorzitter van het CVZ: „Het is onlogisch om deze relatief milde ingrepen niet te doen. Die besparen veel kosten en daardoor hoeven we minder draconische maatregelen te nemen die veel meer pijn doen.”

Ruim een miljoen mensen hebben incontinentieproblemen. Honderdduizenden mensen gebruiken dagelijks luiers. Het gaat vooral om oudere vrouwen. Het CVZ vindt dat zij een eigen bijdrage van 75 euro per jaar moeten betalen. „Zoveel mensen gebruiken incontinentiemateriaal, dat je het bijna niet meer kunt verzekeren”, zegt Boer. Bovendien wordt sinds kort ook bekkenbodemtherapie vergoed, ter leniging van incontinentieklachten.

Langdurige fysiotherapie voor bijvoorbeeld artrose, artritis en osteoporose moet uit het basispakket, omdat de behandeling niet effectief is, zegt Boer. Ook incidentele fysiotherapie voor chronische aandoeningen hoort de basisverzekering niet langer te vergoeden, vindt het CVZ. „Dat kunnen mensen heel goed zelf betalen. Anders zijn de kosten altijd nog te dekken met een aanvullende verzekering.”

Het CVZ bepleit verder dat bevallingen in een geboortehotel volledig worden vergoed. Dat zijn plekken in de buurt van ziekenhuizen waar vrouwen onder begeleiding van verloskundigen baren. Dankzij deze instellingen kiezen vrouwen minder snel uit voorzorg voor een dure bevalling in het ziekenhuis.