Achmea mag zorgverzekeraar De Friesland overnemen

Toespraak van Bill Clinton op de conventie van Achlum ter ere van het 200 jarig bestaan van Achmea. Foto NRC / Merlin Daleman

Verzekeraar Achmea mag zorgverzekeraar De Friesland, waar bijna een half miljoen mensen verzekerd zijn, overnemen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de voorgenomen fusie goedgekeurd.

De toezichthouder kondigde eind december vorig jaar een onderzoek aan naar de gevolgen van de fusie, omdat de combinatie een sterke inkooppositie krijgt in de provincie Friesland.

Friese patiënten en verzekerden hoeven volgens de NMa echter niet te vrezen voor een slechter zorgaanbod of voor slechtere polisvoorwaarden, omdat ze gemakkelijk kunnen overstappen naar concurrenten. Bovendien verwacht de NMa dat zorgverzekeraars niet snel de kwaliteit van hun zorgaanbod zullen verminderen, omdat ze hun goede naam niet willen riskeren.

De NMa verwijst daarbij naar het oordeel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die geen nadelige gevolgen van de fusie verwacht voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het zorgaanbod in Friesland.

Achmea is met bijna vijf miljoen verzekerden de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland. Afgelopen zaterdag vierde de verzekeraar zijn 200-jarig bestaan in het Friese dorpje Achlum.

http://www.youtube.com/watch?v=1zQHl2tNXIQ&feature=player_embedded

    • David Haakman