’41 doden bij geweld in Syrische plaats Rastan’

Syrische troepen hebben gisteren 41 burgers gedood in de centrale stad Rastan tijdens een militaire operatie om de pro-democratische protesten de kop in te drukken. Dat zegt Razan Zaitouna, een mensenrechtenadvocaat.

Onder de slachtoffers is een 4-jarig meisje, aldus Zaitouna tegen persbureau Reuters vanuit de Syrische hoofdstad Damascus. Regeringstroepen omsingelden de stad op zondag en beschoten de stad tijdens de operatie, zo vertelde Zaitouna. Volgens de advocaat hebben activisten een lijst met daarop de 41 omgekomen burgers. Vijf van hen zijn vandaag begraven in Rastan, dat gelegen is ten noorden van de grote stad Homs.

Volgens de staatsnieuwsdienst zijn er vandaag drie soldaten gedood in Rastan in een confrontatie “met gewapende terroristische groeperingen [...] die grote hoeveelheden wapens en munitie hadden overgenomen, die zij gebruikten om mensen bang te maken en mensen te doden en private en publieke eigendommen te saboteren”.

Mensenrechtenactivisten zeggen dat er inmiddels meer dan duizend mensen om het leven zijn gekomen bij de opstand tegen het regime van president Assad.

Volg de laatste ontwikkelingen in Syrië via het liveblog van de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Marije Willems