Winst is 200 euro per maand

Naam: Thijl KlerkxLeeftijd: 16 jaarSchool: 5 Gymnasium, op het 4e Gymnasium in Amsterdam. Bedrijf:Bezorger bio-producten

„Er is geen biologisch sap, want mijn ouders hebben deze week niet bij me besteld”, zegt Thijl Klerkx (16) terwijl hij in de koelkast kijkt. Hij eet snel een tosti, want over een kwartiertje moet hij weg. En hij moet zijn bakfiets nog ophalen uit de opslagbox.

Klerkx is de eigenaar van ‘Thijl’, een bezorgbedrijf voor biologische boodschappen. Dat werkt zo: op zijn website staat een link naar de site van zijn leverancier. Daarop bestel je de producten en vervolgens haalt Klerkx de voorverpakte kratjes op in een biologische winkel. En die bezorgt hij met een bakfiets op het juiste adres.

Als klein jongetje liep hij al rond met ideeën voor een bedrijf. „Op mijn achtste wilde ik een verzekeringsmaatschappij beginnen. Maar dat was een beetje te ambitieus gedacht.” Nadat hij op zijn twaalfde zijn internetbedrijfje had verkocht las hij toevallig een boek over een Amerikaanse bezorgservice die verse producten rechtstreeks vanaf het land in de keuken aflevert. „Dat leek me een interessant concept voor Nederland”, zegt Klerkx met volle mond. Hij heeft eerst contact gezocht met een investeerder van wie hij geld heeft geleend om de fiets te kopen.

Op tafel liggen musicalpunten van de Albert Heijn. Klerkx schuift ze snel opzij. „Mijn ouders kopen inmiddels veel minder bij de Albert Heijn hoor.” Zowel het ideologische als het ondernemerschap heeft hij niet van zijn ouders meegekregen, zegt hij. „Ik heb mijn ouders daar misschien een beetje in opgevoed.” Zijn moeder heeft sinds kort een eigen bedrijfje. Ze coacht mensen in het onderwijs. „Soms geef ik haar advies. Over de inschrijving bij de Kamer van Koophandel had ze wat vragen.”

Hij heeft per week ongeveer twintig klanten. Zijn bedrijf kost hem vijftien uur per week, dat is inclusief mailcontact met de klanten. Maar hij werkt nooit tijdens schooltijd.

Eerst hielp zijn conciërge hem om ook op maandagochtend de boodschappen te bezorgen. „Hij ging weg bij onze school, dus ik heb ’m toen een baan aangeboden.” Maar de conciërge wilde na een tijdje weer een fulltime baan. Nu heeft Klerkx een studente in dienst die hij via Twitter heeft gevonden.

Elke donderdagmiddag fietst Klerkx zelf op zijn felgroene bakfiets door Amsterdam. „Daarin had ik niet zoveel keus, want ik mocht toen ik het bedrijf begon nog niet in een auto of op een scooter rijden.”

Bij een huis in de Jordaan parkeert hij de bakfiets. „Hoi Pierre, ik ben het, Thijl”, zegt hij door de luidspreker en met een druk op de knop vliegt de deur open. Hij blijft een tijdje weg. „Ik moest even de boodschappen in de koelkast zetten.”

Met de zaken gaat het goed. En de winst, zo’n 200 euro per maand, investeert hij weer in het bedrijf. „Ik heb er nooit financiële stress van gehad. Maar ik hoef er ook niet van te kunnen leven. Ik heb gewoon ouders die alles voor me betalen.”

Thijl Klerkx’ website: www.thijl.nl