Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Voetbalbond FA roept op tot uitstel voorzittersverkiezing FIFA

Het corruptieschandaal houdt de FIFA in de greep.
Het corruptieschandaal houdt de FIFA in de greep. Foto AFP / Fabrice Coffrini

De Engelse voetbalbond FA roept op om de voorzittersverkiezing van de FIFA uit te stellen in de nasleep van het omkopingsschandaal. De organisatie dringt er bij andere bonden op aan om dit voorstel te steunen.

De FA had al aangekondigd dat het zich ging onthouden van stemming, nog voordat de voormalige voorzitterskandidaat Mohamed bin Hammam en FIFA vice-voorzitter Jack Warner werden geschorst. Tegen de twee loopt een onderzoek wegens corruptie. Na het afhaken van Bin Hamman is Sepp Blatter de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Zondag maakte de ethische commissie van de FIFA bekend het onderzoek naar Blatter te staken.

FA-voorzitter David Bernstein zei vandaag in een verklaring dat hij de verkiezingen wil uitstellen, zodat ‘een alternatieve hervormingsgezinde kandidaat de mogelijkheid krijgt om het op te nemen” tegen de al 13-jaar zittende Blatter.

Bernstein is bezorgd “over het gebrek aan transparantie en verantwoording binnen de organisatie”. Hij roept de FIFA en andere verenigingen op om de oproep van de FA te steunen om de “verkiezing uit te stellen en het proces geloofwaardigheid te geven.”

Driekwart bonden moet oproep steunen

NRC-sportredacteur Dolf de Groot over de oproep:

“Als driekwart van alle voetbalbonden zich achter deze oproep schaart, dan wordt de verkiezing uitgesteld. Er zijn 208 bonden, waarvan de FA de oudste ter wereld is en de meest invloedrijke. Deze bond stelde in de jaren zestig van de negentiende eeuw de regels voor de sport op. De vraag is nu of meer bonden zich bij de FA zullen aansluiten.”