Vijf generaals Gaddafi onder 120 overlopers

Acht Libische officieren onder wie vijf generaals hebben zich gisteren in Rome gepresenteerd als vertegenwoordigers van een groep van 120 defensiefunctionarissen en militairen die in de laatste dagen zijn gedeserteerd. Hoewel er in Libië op militair terrein weinig ontwikkelingen worden gemeld, lijkt onder druk van de aanhoudende bombardementen door NAVO-gevechtsvliegtuigen langzaam een uittocht uit het regime van de Libische leider Moammar Gaddafi op gang te komen.

De acht officieren spraken op een persconferentie in Rome die was georganiseerd door de Italiaanse regering. Italië is een van de landen die deelnemen aan de bombardementsvluchten.

Een generaal, Salah Giuma Yahmed, zei dat het regeringsleger met de dag zwakker wordt en nog maar over 20 procent van zijn oorspronkelijke militaire vermogen beschikt. „Gaddafi’s dagen zijn geteld”, zei hij. Een andere officier, die zich identificeerde als generaal Oun Ali Oun, zei dat „wat er met ons volk gebeurt ons angst heeft aangejaagd”. „Er wordt gedood, er is genocide, geweld tegen vrouwen. Geen verstandig, rationeel mens met een minimale waardigheid kan doen wat we met onze ogen zagen en wat hij ons vroeg te doen.”

De Libiërs zeiden dat ze via het westelijke buurland Tunesië waren ontsnapt, langs grensposten onder controle van rebellen. Vrijdag meldde het Tunesische persbureau TAP dat 34 Libische burgers en militairen per schip in het zuiden van Tunesië waren gearriveerd. TAP meldde niet of het om overlopers ging.

De Libische oppositieactivist Ashour Shamis, die in Londen in ballingschap leeft, zei dat de deserties zichzelf zullen gaan versterken en zo de druk op Gaddafi zullen doen toenemen. Een andere activist, Noman Benotman, wees erop dat er spanningen in het leger zijn door de benoeming van nieuwkomers in hoge posities. Het gaat volgens hem om relatief jonge aanhangers van Gaddafi. Hun benoeming en gedrag heeft volgens hem woede gewekt onder de officieren, die hen arrogant en bruut vinden. (Reuters, AFP)