Uitgelicht

Johannette Zomer
Johannette Zomer

Film

Snatch (Guy Ritchie, 2000, Engeland/VS). Tweede film van Ritchie is net als zijn Lock, Stock and Two Smoking Barrels een stoer sprookje voor gozers, voortgestuwd door cockney oneliners. Overvolle plot, over een illegale bokswedstrijd en een gestolen diamant, is ondergeschikt aan hippe vormgeving. RTL7, 20.30-22.35u.

A Mighty Heart (Michael Winterbottom, 2007, VS/Engeland). Mede door Brad Pitt geproduceerde verfilming van de memoires van de weduwe van Daniel Pearl, de Amerikaanse journalist die in Pakistan werd ontvoerd en onthoofd. Hoewel de afloop vaststaat, weet Winterbottom met zijn documentairestijl de film veel spanning te geven. Angelina Jolie overtuigt als de vrouw die niet wil toegeven aan de wanhoop. RTL8, 20.30-22.40u.

10 Things I Hate About You (Gil Junger, 1999, VS). Shakespeares The Taming of the Shrew lag min of meer ten grondslag aan tienerkomedie. Larisa Oleynik mag van protectieve pappa pas met jongens uit als haar oudere zus Julia Stiles aan de man is. Ook met Heath Ledger. Net5, 20.30-22.30u.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Guy Ritchie, 1998, Engeland). Verrassend debuut van destijds 29-jarige Londenaar Ritchie is een zwarte komedie over kruimeldieven, gelukszoekers en krijgsheren in de onderwereld van East End. Gecompliceerd en gewelddadig als Pulp Fiction, anarchistisch en geestig als Trainspotting.RTL7, 22.20-00.45u.

Informatief

Autistisch, wat nu? Eerste van vierdelige serie waarin gedragsdeskundige Colette de Bruin gezinnen met een autistisch kind begeleidt. In de eerste aflevering zien we Colette haar eigen pleegkind Floor uitleggen waar haar overleden opa is. Verder zien we de achtentwintigjarige Niek, die in een begeleidwoonproject woont. Niek kan niet zonder structuur in zijn leven. Colette leert hem een methode aan de hand van tekeningen.Ned.1, 19.25-20.00u.

Beagle Updates. Ruim een jaar geleden meerde de clipper stad Amsterdam aan in de haven van Kaapstad. Daarmee kwam een einde aan het wetenschapsproject en tv-programma Beagle. In deze serie wordt bekeken wat de deelnemende wetenschappers met het tijdens hun reis verzamelde materiaal hebben gedaan. Vanavond vertelt Sencer Wells (gezien in Beagle afl. 34) over zijn onderzoek naar (massa)migraties gedurende de menselijke geschiedenis, in deze aflevering toegespitst op de verspreiding van landbouw in Europa en talen in de Kaukasus. Ned.2, 19.45-19.55u.

Themenabend: Alt und arm? Thema-avond over de verwachte toename van armoe onder ouderen door ontoereikende pensioenvoorzieningen. Eerst de documentaire Arbeiten bis ins Grab?, over de dreigende problemen in Frankrijk en Duitsland. Om 21.05u volgt Die gestohlene Rente – Altersarmut in England. Nergens in West-Europa is de armoede onder ouderen groter dan in Groot-Brittannië: 20 procent van de gepensioneerden leeft er onder de armoedegrens. Het land kent een ingewikkeld en door experts als oneerlijk gekenschetst pensioensysteem dat bovendien alleenstaande vrouwen sterk benadeelt. Arte, 20.14-22.00u.

World War II – Behind closed doors. Voorlaatste aflevering van serie over de verhouding tussen de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegen het einde van 1944 werd duidelijk dat de geallieerden de oorlog aan het winnen waren, maar achter gesloten deuren brak daar de strijd nu pas helemaal uit. Churchill drong de Poolse regering in ballingschap een bestand op met Stalin, waardoor de grenzen van Polen meer dan 150 kilometer naar het westen zouden opschuiven. Terwijl Franse troepen over de Champs Elysées marcheerden, rukten de Sovjets op in Polen, Hongarije en Boedapest. Als bevrijders of bezetters?Canvas, 21.15-22.10u.

37°: Karriere und kein Kuss? Reportage over de problemen die succesvolle carrièrevrouwen ondervinden bij het vinden van een leuke partner. Op de Duitse vrijgezellenmarkt gelden financieel onafhankelijke vrouwen boven de 35 als moeilijk aan de man te brengen. Is eenzaamheid de prijs die zij moeten betalen voor hun emancipatie?ZDF, 22.15-22.45u.

Radio

Avondconcert. Opname van 14 mei in Musis Sacrum te Arnhem van De bruiloft van Figaro! in een bewerking door Hans van der Heide en een Nederlandse tekst van Ivo de Wijs. De opera wordt op historische instrumenten uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble. Sopraan Johannette Zomer en bariton Frans Fiselier zingen alle rollen.Radio 4, 20.02-21.20u.

De avonden: cursus daktuinieren. Annelies Kuiper geeft deze week een cursus daktuinieren. Ze legt uit hoe je een groentetuin op je dak kunt aanleggen. Nadat ze gisteren de inrichting van het dak heeft besproken vanavond deel 2: het zaaien. Radio 6, 21.05-21.10u.