‘Syrische president Assad verleent amnestie aan politieke gevangenen’

Afbeelding van de Syrische president Bashar al-Assad op een T-shirt in een winkel in Damascus. Foto AP/Bassem Tellawi

De Syrische president Bashar al-Assad heeft amnestieverlening aangekondigd voor alle leden van politieke bewegingen, waaronder de verboden Moslim Broederschap. Dat meldt de staatstelevisie in het land. De amnestie geldt alle politieke gevangen die voor vandaag zijn opgepakt, meldt persbureau AFP

In Syrië zijn vrijwel dagelijks protesten tegen het autocratische bewind van Assad. Doorgaans worden die hard neergeslagen. Duizenden demonstranten zijn daarbij de afgelopen weken gearresteerd, honderden zijn omgekomen. Een van de eisen van oppositionele krachten is vrijlating van politieke gevangenen.

Midden-Oostenredacteur van NRC Carolien Roelants:

“Zoals veel van zijn ‘tegemoetkomingen’ vaak maar halve concessies zijn, moet ook nu maar weer worden afgewacht wat er nu helemaal in de praktijk van terecht komt. Geldt het ook mensen die al veroordeeld zijn? Geldt het mensen die net opgepakt zijn? Bij dergelijke concessies, die hij af en toe doet, is enige scepsis altijd op zijn plaats.”

‘Leger zet zwaar geschut in tegen opstandelingen’

Het Syrische leger heeft vandaag zwaar geschut ingezet tegen opstandelingen in Rastan, even ten noorden van de centrale stad Homs, dat al sinds zondag wordt belegerd. Dat meldt persbureau AP. Het leger nam Rastan met T-72 tanks van vier kanten onder vuur. Ook een veldhospitaal, de toegang tot de stad en een bedrijventerrein werden bestookt, melden activisten. Bij de beschieting kwam een man om het leven en raakten vele anderen gewond.

Syrische staatsmedia meldden dat militairen en politiemensen in Rastan leden van ‘gewapende terroristische groepen’ hebben opgepakt die ‘burgers terroriseerden en publieke en particuliere eigendommen vernielden’. Bij gevechten zouden vandaag twee militairen zijn gedood en vier gewond geraakt.