Sportministers van Europa, het is tijd om in te grijpen

De Britse journalist Andrew Jennings voert al jaren strijd tegen misstanden bij FIFA.

Hij beschuldigt ook de nationale voetbalbonden die Blatter in het zadel houden.

De Britse onderzoeksjournalist Andrew Jennings vindt dat de sportministers van de Europese Unie hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten voorkomen dat Sepp Blatter morgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA wordt herkozen. „Die organisatie is verrot en Blatter is corrupt. Ik beschik over de documenten om dat te bewijzen.”

Jennings vecht al jaren tegen de misstanden bij FIFA. In 2003 publiceerde hij een boek over corruptie binnen de organisatie, waarna de Brit in de ban werd gedaan. Voor alle bijeenkomsten wordt hem een accreditatie geweigerd en Blatter staat hem onder geen beding te woord. „Na de bewijzen in mijn boek Vals Spel! riep Blatter dat hij mij voor de rechter zou slepen en met tegenbewijzen zou komen. We zijn acht jaar verder en noch het een noch het ander is gebeurd.”

Jennings draait er niet omheen: FIFA is volgens hem door en door corrupt. Het wordt naar zijn mening hoog tijd dat daar iets aan gedaan wordt. Aan bewijsvoering geen gebrek, meent hij. Met tal van andere onderzoeksjournalisten kan hij de documenten overleggen. Daarom vindt hij dat de EU moet ingrijpen. Voor het te laat is.

Nu is het moment om politieke daadkracht te tonen, ook al is FIFA een zelfstandige onafhankelijke organisatie. Maar het is in de perceptie van Jennings ondenkbaar dat de politiek een bond waar zoveel bewijzen van misstanden zijn nog langer met rust laat. De verdenkingen over corruptiepraktijken stapelen zich op en Blatter kan volgens de Brit met goed fatsoen niet terugkeren. Jennings: „Game over, mister Blatter.”

Aan de andere kant van de telefoon klinkt hoongelach als Jennings naar de zuiverheid van de ethische commissie van FIFA wordt gevraagd. „Die commissie is één grote grap, meneer. De heren van de FIFA dekken elkaar aan alle kanten. Het is ongelooflijk dat volgens die commissie Blatter niets te verwijten valt. Hoeveel bewijzen moet ik leveren? Laat FIFA een voorbeeld nemen aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waar nog van alles mis is, maar dat na het omkopingsschandaal rond de Spelen van Salt Lake City intern enige orde op zaken stelde.”

De ethische commissie, onder voorzitterschap van de Namibiër Peterus Damaseb, kwam afgelopen weekeinde tot de conclusie dat de FIFA-bestuursleden Bin Hammam uit Qatar en Jack Warner uit Trinidad voorlopig geschorst dienen te worden. Zij worden verdacht van omkoping in relatie tot de kandidatuur van Bin Hammam voor het voorzitterschap van de FIFA. Blatter zou van die praktijken op de hoogte zijn geweest, maar werd door de ethische commissie vrijgesproken.

Jennings beschuldigt de nationale voetbalbonden die Blatter altijd in het zadel hebben gehouden. „Die hebben nagelaten een eind te maken aan de praktijken van Blatter. Maar dat doen ze niet uit vrees voor represailles. Dat geldt ook voor de Nederlandse voetbalbond KNVB. En Blatter wordt ook niet erg gehinderd door de journalistiek. De meeste verslaggevers beperken zich tot het bijwonen van wedstrijden. Die hebben geen benul wat zich binnen FIFA afspeelt. Onderzoeksjournalisten zouden hun werk moeten overnemen.”