Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoek naar corruptie bij Eurojust Den Haag

Het Europese antifraudebureau (Olaf) is een onderzoek begonnen naar corruptie binnen Eurojust, het Europese justitiële samenwerkingsorgaan in Den Haag.

Het onderzoek richt zich op vermoedens van fraude bij de aanschaf van computers en softwareprogramma’s. Woordvoerder Joannes Thuy van Eurojust bevestigt dat Olaf onregelmatigheden bij aanbestedingsprocedures onderzoekt. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet duidelijk.

Volgens bronnen bij Eurojust, in 2002 door de Europese Unie opgericht om zware misdaad te bestrijden, is de hoofdverdachte hoofd van de afdeling informatiemanagement. De Brit zou opdrachten hebben verstrekt aan bevriende relaties. De man werkte tot 2004 bij de Europese politieorganisatie Europol in Den Haag. Daar werd in 2001 het hoofd van de IT-afdeling gearresteerd, een Fransman, wegens fraude. Hij werd in Nederland tot twee jaar cel veroordeeld.

De huidige hoofdverdachte is hangende het onderzoek niet geschorst. Dat heeft intern bij Eurojust, dat bestaat uit vijfhonderd werknemers, tot onrust geleid.

“Vorige week hebben onderzoekers van Olaf nog op het kantoor van Eurojust de administratie en het e-mailverkeer onderzocht. Voor mensen die kwaad willen is het makkelijk alsnog bewijsmateriaal te laten verdwijnen”, aldus een medewerker.

Werknemers van Eurojust noemen het pijnlijk dat uitgerekend bij een club van misdaadbestrijders corruptie wordt onderzocht. In 2009 moest de president van Eurojust, de Portugees José Luís Lopes da Mota, ontslag nemen. Hij zou als aanklager in Portugal medewerkers onder druk hebben gezet om een corruptieonderzoek naar premier José Socrates te staken.