Meteen roof uit nieuw museum MAS

Amper tien dagen na opening is het Antwerpse Museum aan de Stroom al bestolen. Vorige week donderdag, vlak voor sluitingstijd, heeft een „oudere man” een zestiende-eeuwse kruithoorn losgetrokken van de muur en meegenomen.

Het MAS had er bij de inrichting voor gekozen om in zijn zalen zo min mogelijk zichtbare beveiliging aan te brengen. De spectaculaire scenografie, van de hand van het bureau B-architecten, moet het publiek het gevoel geven dat objecten ‘aan te raken’ zijn. De deels onzichtbare beveiliging bestaat uit suppoosten, talrijke camera’s en een alarm dat afgaat wanneer iemand te dicht bij bepaalde voorwerpen komt. Veel schilderijen, onder meer kostbare van de Antwerpse barokschilder Peter Paul Rubens, lijken onbeschermd, maar zitten achter bijna onzichtbaar plexiglas. Omdat de suppoosten door de zalen moeten circuleren, werd de kruithoorn op een bepaald moment enkel beschermd door een camera.

„De beveiliging van een museum is een evenwichtsoefening tussen presentatie en beheer van objecten”, zegt Carl Depauw, directeur van het MAS. „Eén van de ergste dingen die je kunt doen, is je museum veranderen in een versterkte burcht. Ik vind het dramatisch dat je de Mona Lisa enkel van een afstand en vanachter gewapend glas kan bekijken.” Volgens Depauw moeten beheer en beveiliging meer aandacht krijgen.”

Sinds de opening op 17 mei zijn er al vier evaluaties geweest van de beveiliging van het museum. Bij bepaalde voorwerpen is al besloten ze achter glas te presenteren, ook zullen er extra camera’s worden geplaatst. Depauw: „Je kan de beveiliging pas perfectioneren als er bezoekers rondlopen in de zalen.” De kruithoorn uit 1590, uitgevoerd in hoorn, zilver, metaal en hout, is geen topstuk in de collectie. Uit veiligheidsoverwegingen werd de hoorn getoond zonder zijn waardevolle zilveren sluitstuk. Zonder dit stuk is de hoorn slechts 5.000 euro waard. Desondanks heeft hij voor het museum een „emotionele” waarde omdat het volgens Depauw één van de eerste objecten was die het museum verwierf.