Lachen om ‘Ratko Mladic’

Ratko Mladic verschijnt voorzichtig uit zijn schuilplek in een appartement. “Waarom bellen jullie jongeren niet eerst even aan voordat jullie binnenkomen? Ik schrok me rot.” Het publiek lacht.

In de comedyserie ‘Mladici’, ofwel jongelui, van de Servische filmstudent Uros Tomic konden kijkers een paar jaar geleden hartelijk lachen om het nurkse gedrag van, de van oorlogsmisdaden verdachte Serviër, die inwoont bij een stel opportunistische studenten. Tomic maakte de tiendelige serie over de chagrijnige Mladic als opdracht voor zijn studie.

Marloes de Koning, Balkancorrespondent voor NRC Handelsblad, beschreef twee jaar geleden het verhaal van ‘Mladici’, een hit onder Servische kijkers:

Twee studenten mogen in het filmpje gratis in een appartement in Belgrado wonen, als ze de wegens oorlogsmisdaden gezochte oud-generaal als huisgenoot voor lief nemen. Daar hebben ze geen enkel moreel probleem mee, maar Mladic, een dik geworden oude chagrijn die nooit buiten komt, is niet makkelijk om mee samen te wonen. Hij kijkt veel tv, drinkt bier en probeert de jongens te commanderen. Als ze op een feestje de muziek te hard hebben staan belt hij zelfs de politie. Geregeld hangt de regering aan de lijn met de vraag of hij al bereid is zich over te geven. In een van de niet verfilmde afleveringen is Mladic zijn huisgenoten zelfs zo zat dat hij naar Den Haag wil, maar dan smeken zij hem om te blijven, want anders verliezen ze hun flat en moeten ze weer bij hun ouders gaan wonen.

Bekijk hieronder een van de afleveringen:

Vanavond is Mladic overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de deportatie en moord op achtduizend moslimjongens en -mannen uit Sebrenica. De camera’s die vanaf nu op zijn persoon gericht worden, zullen geen grappige beelden opleveren.

Lees hier meer over Ratko Mladic.