kort nieuws

Ontploffing bij Ikea

Son. - Bij de Ikea in het Brabantse Son is maandagavond een explosief ontploft. Niemand is gewond geraakt. Het explosief ontplofte in een prullenbak buiten de winkel, meldde een politiewoordvoerder. Volgens Belgische media is ook in een vestiging van de Ikea in Gent maandagavond een wekker ontploft. Ook hierbij is niemand gewond geraakt. De Zweedse winkelketen wordt vaker bedreigd. In maart 2009 werden de Ikea in Amsterdam-Zuidoost en een winkelgebied naast de Amsterdam Arena ontruimd na een bommelding. In december 2002 ontving het woonwarenhuis nog een brief, waarin 250 duizend euro werd geëist. Als Ikea niet akkoord zou gaan, zouden in verschillende filialen bommen tot ontploffing gebracht worden. Twee bommen werden aangetroffen, waarbij er één bij ontmanteling deels explodeerde. Hierbij raakte een lid van een explosieven opruimingscommando zwaargewond. (Novum)

Schrijers opgevolgd

Rotterdam. - De Leeuwardense PvdA-wethouder Marco Florijn wordt voorgedragen als opvolger van zijn Rotterdamse partij- en voormalige ambtgenoot Dominic Schrijer in de Maasstad. Dat meldde de PvdA in Rotterdam gisteravond. Wethouder van Sociale Zaken Schrijer maakte bijna twee weken geleden bekend op te stappen. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat het college van burgemeester en wethouders en zijn eigen fractie het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Ook de overige coalitiepartners VVD, D66 en CDA vonden dat hij het beste kon vertrekken. Aanleiding van de kwestie is een ruzie over bezuinigingen op het armoedebeleid en de bijstand, onderwerpen behorend tot de portefeuille van Schrijer. De opgestapte wethouder wilde maximaal honderd miljoen euro bezuinigen, maar het college, inclusief twee andere PvdA’ers, vindt dat te weinig. (Novum)

Aanslag in Somalië

Mogadishu. - In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn gisteren twee Afrikaanse militairen en drie aanvallers gedood bij een zelfmoordaanslag op een legerbasis van de Afrikaanse Unie, zo meldde een diplomaat in Nairobi. In Mogadishu vechten aan Al-Qaeda gelieerde miltanten tegen de door de Verenigde Naties gesteunde regering. Ongeveer negenduizend militairen van de Afrikaanse Unie zijn gestationeerd in de stad om te voorkomen dat de regering omvergeworpen wordt. Regelmatig vinden er zelfmoordaanslagen plaats tegen de Somalische overheid en de soldaten van de Unie. In 2009 kwamen er bij het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie in de hoofdstad 21 mensen om. (AP)