Karzai: NAVO is bezettingsmacht als luchtaanvallen niet stoppen

Karzai wil dat de NAVO niet langer luchtaanvallen uitvoert op huizen, omdat bij deze aanvallen te veel burgerslachtoffers vallen.
Karzai wil dat de NAVO niet langer luchtaanvallen uitvoert op huizen, omdat bij deze aanvallen te veel burgerslachtoffers vallen. Foto AFP / Shah Marai

De Afghaanse president Hamid Karzai wil niet langer toelaten dat de NAVO luchtaanvallen uitvoert op huizen, omdat er al te veel burgerslachtoffers zijn gevallen. De aanval afgelopen weekend waarbij per ongeluk twaalf kinderen en twee vrouwen omkwamen moet de laatste zijn, aldus Karzai.

Tegen verslaggevers in Kabul zei Karzai vandaag:

“Vanaf dit moment zijn luchtaanvallen op huizen van burgers niet meer toegestaan. [...] Als de NAVO niet stopt met deze bombardementen, dan zal hun aanwezigheid in Afghanistan worden beschouwd als bezettingsmacht, tegen de wil van het Afghaanse volk.”

Het is de eerste keer dat Karzai zich in zulke sterke bewoordingen uitlaat over de bombardementen, waarvan de NAVO zegt dat deze een noodzakelijk wapen zijn in de oorlog tegen de Talibaan.

Volgens de NAVO voert het nooit luchtaanvallen uit zonder coördinatie en goedkeuring van de Afghaanse regering.