EHEC-bacterie niet in Nederlandse groente aangetroffen - ‘Spanje niet de bron’

WFA11: KOMKOMMERTELER: EMMEN; 31MEI2011 - Komkommertelers kunnen door de EHEC-bacterie nog maar amper de oogst kwijt raken. WFA/js/str. Jan Sibon
WFA11: KOMKOMMERTELER: EMMEN; 31MEI2011 - Komkommertelers kunnen door de EHEC-bacterie nog maar amper de oogst kwijt raken. WFA/js/str. Jan Sibon Komkommertelers, zoals hier in Emmen, kunnen door de EHEC-bacterie nog maar amper de oogst kwijt raken. Foto WFA/Jan Sibon

Groenten in Nederland lijken tot dusver vrij van de EHEC-bacterie die in Duitsland al meerdere slachtoffers heeft geëist. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft de E.coli-variant in geen van de 168 monsters die in de afgelopen dagen zijn onderzocht aangetroffen. De nVWA heeft het onderzoek vooral geconcentreerd op komkommers.

‘Spanje niet de bron van besmetting’

Update 16.36 De Frankfurter Allgemeine meldt dat de EHEC-besmetting niet uit Spanje afkomstig is. Dat zou laboratorium-onderzoek hebben uitgewezen.

‘Nauwelijks te verklaren’

De Duitse autoriteiten wezen twee Spaanse telers aan als de bron van de EHEC-bacterie. Maar volgens bioloog Jan van der Blom, actief in Almería, staat nog niets vast. “Het is nauwelijks te verklaren,” zegt hij vandaag in NRC Handelsblad. De Nederlandse bioloog is hoofd van de plaagbestrijding van Coexphal, de vereniging die driekwart van de coöperaties en veilingen in de regio Almería vertegenwoordigt.

Vreemd is volgens Van der Blom ook dat alleen in Noord-Duitsland mensen besmet zijn. „Bedrijven uit deze regio leveren niet alleen aan Noord-Duitsland, maar aan heel West-Europa. Er moet een reden voor zijn waarom alleen daar tot nu toe mensen ziek zijn geworden.”

In Nederland twee besmettingen vastgesteld

In Nederland blijken twee van de drie patiënten die met nierfalen zijn opgenomen in ziekenhuizen, besmet te zijn. Dat heeft Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmorgen bekendgemaakt. Een derde geval wordt nog onderzocht. Er zijn meer gevallen gemeld van mensen met diarree na een bezoek aan Duitsland. Maar zij hebben geen last van nierfalen.

Heel Europa is op zoek naar de bron van besmetting met de EHEC-bacterie die inmiddels in Duitsland aan vijftien mensen het leven heeft gekost. Vanochtend werd bekend dat een Zweedse vrouw overleden is aan de gevolgen van een infectie na een reis naar Duitsland. Als mogelijke bronnen voor de besmetting worden Spanje, Nederland en Denemarken aangewezen. Maar harde bewijzen zijn er nog niet. De Nederlandse export van komkommers naar Duitsland is totaal stilgevallen. De schade loopt in de miljoenen.