Eerste EHEC-dode buiten Duitsland - besmetting wel daar opgelopen

Tomatoes and cucumbers are displayed on May 30, 2011 in a vegetables stall in a supermarket in Paris. The European Commission said on May 27 that organic cucumbers from southern Spain have been confirmed as a source of the outbreak of enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) poisoning. AFP PHOTO / PIERRE VERDY
Tomatoes and cucumbers are displayed on May 30, 2011 in a vegetables stall in a supermarket in Paris. The European Commission said on May 27 that organic cucumbers from southern Spain have been confirmed as a source of the outbreak of enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) poisoning. AFP PHOTO / PIERRE VERDY Vooral tomaten en komkommers zouden de bacterie overdragen. Foto AFP/Pierre Verdy

De EHEC-bacterie heeft nu ook buiten Duitsland een eerste dodelijk slachtoffer geëist. In een ziekenhuis in de stad Boras (vlakbij Göteborg) overleed een Zweedse vrouw van in de vijftig aan de gevolgen van een infectie door de E.coli-variant die in Duitsland al 14 doden veroorzaakte. Dat meldt AP.

De vrouw lag sinds twee dagen in het ziekenhuis en werd opgenomen kort na een reis naar Duitsland, zo liet een woordvoerder van het ziekenhuis weten.

De in totaal drie Nederlanders die besmet zijn geraakt met de EHEC-bacterie hebben deze ook opgelopen tijdens een bezoek aan Duitsland. Slechts een heel klein percentage van de mensen die met EHEC besmet zijn, overlijdt.

De Duitsers raken geen rauwkost meer aan nadat de voorbije dagen minstens 14 landgenoten overleden aan een infectie met de EHEC-bacterie. Spaanse komkommers zouden de bron daarvan zijn.