Carstens: IMF heeft geen Europese directeur nodig

Bank of Mexico director Agustin Carstens listens to a question during a press conference on May 23, 2011 in Mexico City. Mexico will officially back its central bank chief Agustin Carstens as next managing director of the IMF, its finance and public credit ministry announced Sunday. AFP PHOTO/YURI CORTEZ
Bank of Mexico director Agustin Carstens listens to a question during a press conference on May 23, 2011 in Mexico City. Mexico will officially back its central bank chief Agustin Carstens as next managing director of the IMF, its finance and public credit ministry announced Sunday. AFP PHOTO/YURI CORTEZ Directeur van de Mexicaanse bank Agustin Carstens tijdens een persconferentie in Mexico-Stad. Foto AFP / Yuri Cortez

Een niet-Europeaan aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou een strenger, realistischer actieplan voor de crisis in de eurozone opleveren, zegt de Mexicaanse kandidaat voor die functie, Agustin Carstens.

Volgens Carstens zou een IMF-chef van buiten Europa voor een frisse blik op de Europese problemen zorgen en ze objectiever aanpakken.

Carstens, hoofd van de Mexicaanse centrale bank en tot nu toe de enige tegenkandidaat voor de Franse minister van Financiën Christine Lagarde deed zijn uitspraken in de Spaanse krant El Pais, tijdens een tour om campagne voor zijn kandidatuur te voeren.

“Europa heeft niet per se een Europeaan aan het hoofd van het IMF nodig. Europa heeft oplossingen nodig. Dat vereist een leider met ervaring in het omgaan met crises en met opkomende landen. Het IMF heeft daadwerkelijk bijgedragen aan landen in Azië, Latijns Amerika en Afrika in tijden van crises, daar bleek geen directeur uit de regio voor nodig.” - Carstens in El Pais

De Mexicaan zegt dat opkomende landen trouwe partners zijn in de internationale financiële wereld en daarom serieus genomen moeten worden. In de krant Expansion zegt Carstens dat hij meer ervaring en autoriteit heeft dan Lagarde.

Veel Europese landen steunen Lagarde en menen dat een Europeaan aan het hoofd van de IMF cruciaal is om een verdere crisis te voorkomen, met Griekenland als grootste risico.

“Er zullen nog bittere pillen te slikken zijn en de internationale financiële wereld zal dit moeten steunen, maar in mijn ervaring is er geen alternatief voor het nemen van zware maatregelen.”

Welke maatregelen Carstens in gedachten heeft is niet duidelijk. Maar hij zegt dat ‘zware maatregelen’ de enige manier zijn om de crisis in de eurozone af te wenden.