Beroep tegen uitlevering Mladic verworpen

Bosnian Serbs wave Serbian flags and chant slogans with banner reading "General, we are with you" to support Gen. Ratko Mladic, in his war time stronghold of Pale, 20 kms from Sarajevo, Bosnia, on Monday, May 30, 2011. More than 500 young people gathered and marched along the streets to give their support to Mladic, who has been arrested on charges relating to alleged war crimes during the Bosnian 1992-95 war. (AP Photo/Amel Emric)
Bosnian Serbs wave Serbian flags and chant slogans with banner reading "General, we are with you" to support Gen. Ratko Mladic, in his war time stronghold of Pale, 20 kms from Sarajevo, Bosnia, on Monday, May 30, 2011. More than 500 young people gathered and marched along the streets to give their support to Mladic, who has been arrested on charges relating to alleged war crimes during the Bosnian 1992-95 war. (AP Photo/Amel Emric) Bosnische Serviërs zwaaien met Servische vlaggen en scanderen slogans om Mladic te steunen in Pale, zo'n twintig kilometer van Sarajevo. Foto AP / Amel Emric

Het beroep van Ratko Mladic om zijn uitlevering aan het VN Joegoslavië-tribunaal te voorkomen is afgewezen. De voormalig legerleider zal ‘zo snel mogelijk’ aan Den Haag worden overgedragen.

De advocaten betoogden dat Mladic te ziek is om naar Den Haag vervoerd te worden, maar het hof in Belgrado wil daar niets van weten. Wanneer Mladic precies naar het tribunaal komt hangt af van wanneer de Servische minister van Justitie het uitleveringsbevel tekent, maar de verwachting, zo schrijft persbureau AP, is dat dit snel gebeurt.

Mladic, nu 69 jaar, had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen hebben weggevoerd en vermoord, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden. Dit wordt beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

De voormalig generaal werd donderdag gearresteerd in een dorpje honderd kilometer ten zuiden van Belgrado. Volgens de zoon van Mladic heeft hij verklaard onschuldig te zijn en niets met de deportatie van de achtduizend moslims te maken gehad.