Al maanden uitbraak resistente bacterie in Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam

Caption: Bacteria use for producing anti-body against malaria are seen through a microscope at Westminster University in London, Tuesday, March 15, 2011. In a cramped London laboratory filled with test tubes, bacteria and mosquitoes, scientists are trying to engineer a new weapon in the battle against malaria: a mutant fungus. For years, Angray Kang at Westminster University and colleagues have been testing whether they could genetically tweak a fungus to kill the malaria parasite carried by mosquitoes. (AP Photo/Sang Tan)
Caption: Bacteria use for producing anti-body against malaria are seen through a microscope at Westminster University in London, Tuesday, March 15, 2011. In a cramped London laboratory filled with test tubes, bacteria and mosquitoes, scientists are trying to engineer a new weapon in the battle against malaria: a mutant fungus. For years, Angray Kang at Westminster University and colleagues have been testing whether they could genetically tweak a fungus to kill the malaria parasite carried by mosquitoes. (AP Photo/Sang Tan) Foto: AP / Sang Tan

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kampt al zeven maanden met een uitbraak van een gevaarlijke bacterie die immuun is voor alle antibiotica.

Pas sinds donderdag doet het ziekenhuis onderzoek naar de bacterie, meldt de NOS. Minstens 34 patiënten zouden al besmet geraakt zijn. Het is niet duidelijk hoe het met hen gaat. De uitbraak vond plaats op de intensive care.

Omdat het Maasstad Ziekenhuis veel patiënten doorverwijst, is het onduidelijk hoeveel mensen de bacterie hebben meegenomen naar andere ziekenhuizen. De uitbraak werd ontdekt toen het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam bij een doorgestuurde patiënt de resistente bacterie constateerde.

Het gaat om een variant van de Klebsiella pneumoniae-bacterie. Dit is een veelvoorkomende bacterie in de darmen van mens en dieren. Het micro-organisme kan ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken. De bacterie in het Maasstad Ziekenhuis maakt een eiwit aan die het resistent maakt voor de zwaarste categorie antibiotica, de carbepenem.

Volgens het ziekenhuis dateert de uitbraak van eind 2010, maar werden de eerste gevallen al in 2009 geconstateerd. Vorig jaar moest de intensive care ook al voor een korte tijd dicht vanwege de uitbraak van een andere resistente bacterie.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt een crisisberaad en biedt het Maasstad Ziekenhuis hulp aan. Morgen stuurt het instituut onderzoekers om te kijken wat er precies aan de hand is.

Volgens Paul Smits, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maasstad Ziekenhuis, zijn de mensen door de bacterie niet extra ziek. Ook is de bacterie niet bedreigend voor doktoren en ander medisch personeel in het Maasstad Ziekenhuis. Smits geeft wel toe dat het ziekenhuis eerder aan de bel had moeten trekken en het RIVM en de GGD had moeten inlichten en om hulp had moeten vragen. Maar het ziekenhuis probeerde zeker niet de zaak in de ‘doofpot’ te stoppen. In het ziekenhuis wordt nu iedereen extra gecontroleerd. Besmette patiënten zijn in quarantaine gezet.