Zelfmoordaanslag bij Italiaanse basis Afghanistan

A general view shows the scene after suicide blasts near an Italian-run base in Herat May 30, 2011. At least two suicide bombers were involved in an attack near an Italian-run base in the main city in western Afghanistan on Monday, an Interior Ministry spokesman said. Interior Ministry spokesman Zemari Bashary said the suicide bombers launched their attack near the joint civilian/military Provincial Reconstruction Team (PRT) base in Herat but had no details on any casualties. REUTERS/Mohammad Shoib (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS)
A general view shows the scene after suicide blasts near an Italian-run base in Herat May 30, 2011. At least two suicide bombers were involved in an attack near an Italian-run base in the main city in western Afghanistan on Monday, an Interior Ministry spokesman said. Interior Ministry spokesman Zemari Bashary said the suicide bombers launched their attack near the joint civilian/military Provincial Reconstruction Team (PRT) base in Herat but had no details on any casualties. REUTERS/Mohammad Shoib (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS) Ravage na de aanslag vanochtend bij de Italiaanse basis in Herat. Foto Reuters/Mohammed Shoib

Een zelfmoordterrorist heeft vandaag een met explosieven geladen auto laten ontploffen voor het toegangshek van een Italiaanse basis in Herat, in het westen van Afghanistan. Daarbij zijn 4 mensen omgekomen en 24 gewond geraakt, meldt een regionale functionaris aan persbureau AFP.

Op de basis in een Italiaans wederopbouwteam ondergebracht, dat bestaat uit burgers en militairen. Herat kent relatief weinig geweld. De Taliban zijn vooral actief in hun bolwerken in het zuiden van Afghanistan en de laatste tijd ook in toenemende mate in het noorden van het land.

De NAVO en de Afghaanse regering krijgen daarmee voor de tweede keer in drie dagen zelfmoordaanslagen te verduren. Daarnaast riep de NAVO zelf een storm van kritiek over zich af met een luchtaanval in de zuidelijke provincie Helmand, waarbij ten minste negen burgers, onder wie kinderen, werden gedood.

Zaterdag kwam de regionale politiecommandant, generaal Daoud Daoud aan het einde van een vergadering van Afghaanse functionarissen met NAVO-militairen in de noordelijke provincie Takhar om het leven bij een zelfmoordaanslag. Vijf anderen, onder wie drie Duitsemilitairen, werden gedood. De bevelhebber van de Duitse troepen, generaal Markus Kneip, raakte licht gewond.