Van der Sar is nu een man zonder doel

Edwin van der Sar (40) heeft zaterdagavond zijn laatste wedstrijd gespeeld. De keeper van United kreeg van alle kanten respect.

Edwin van der Sar kende bij het laatste fluitsignaal in de finale van de Champions League geen weemoed en al helemaal geen twijfel. Zijn carrière zit erop. En de doelman wist zaterdagavond op Wembley dat het goed was. „Ik denk dat ik een heel wijs besluit heb genomen.”

Van der Sar schudde na afloop van zijn vijfde Champions-Leaguefinale op het veld al zijn ploeggenoten van Manchester United de hand en ontving een warme blik of een veelbetekende schouderklop. En dat was het dan. Hij is voortaan letterlijk een man zonder doel.

Natuurlijk, Van der Sar had zijn afscheid liever in feestelijke sferen willen vieren, maar dat zat er zaterdagavond niet in. Ook de doelman erkende de grootheid van het huidige Barcelona. „De beste ploeg heeft gewonnen, zo simpel is dat. Nadat Wayne [Rooney] voor rust gelijk had gemaakt, had ik nog even de hoop dat we een kans zouden hebben. Maar dat gevoel was in de tweede helft snel over. Gelukkig zijn we met Manchester United kampioen geworden. Dan koester ik maar dat moment.”

In de kleedkamer was Van der Sar persoonlijk toegesproken door manager Alex Ferguson. Nee, niet in het algemeen, daar was volgens hem de sfeer in de kleedkamer niet naar. Spelers die net de belangrijkste wedstrijd van het seizoen hebben verloren, zitten niet te wachten op officiële plichtplegingen. En Van der Sar heeft daar alle begrip voor.

De (ex-)doelman weet niet of er nog een officieel afscheid bij Manchester United komt. Mooi als dat gebeurt, maar het is ook goed als hij in de stilte de deur voor het laatst kan sluiten. De waardering die Van der Sar in zes jaar Manchester heeft gekregen is voor hem voldoende. En de laatste woorden van Ferguson in de kleedkamer van Wembley koestert de doelman, die de inhoud van het gesprek voor zichzelf hield.

Zijn gevoel zaterdagavond omschreef de veertigjarige Van der Sar als relaxed. „Nee, zeker niet opgelucht. Wat beklijft is het respect dat ik gekregen heb. Dat vind ik waardevol, omdat ik zelf iedereen altijd met respect heb behandeld. Dat krijg je dan terug, is mijn opvatting. Ik heb altijd op de juiste manier proberen te leven, alles te doen wat van een voetballer wordt verlangd om op hoog niveau te presteren. En dan vind ik het fijn als dat gewaardeerd wordt. Meer hoeft van mij niet.”

De finale op Wembley was mooi als entourage voor zijn afscheid, maar om nu te zeggen dat Van der Sar lekker heeft gekeept, niet bepaald. „Ja, ik heb wel een aantal goede reddingen verricht, maar daar koop je na een nederlaag niets voor. Je wilt winnen. Het gaat niet om persoonlijk belang. Nee, ik houd niet echt een goed gevoel aan deze wedstrijd over. Ja, Barcelona is de nieuwe standaard in het voetbal. Maar dat is al een aantal jaren het geval. Ik vergelijk het maar met tennis, waar soms één speler ook heel dominant kan zijn. Daar hikt de rest dan voortdurend tegenaan. Dat hebben wij de laatste jaren met Barcelona.”