Spannende races, en aan het eind wint de Duitser

Formule 1-coureur Sebastian Vettel wint ook de Grote Prijs van Monaco.

De Engelse oud-voetballer Gary Lineker zei ooit: „Een voetbalwedstrijd duurt negentig minuten en op het eind winnen de Duitsers.” Een bekende uitspraak die ook treffend is voor het huidige Formule 1-seizoen. De races behoren tot de aantrekkelijkste sinds jaren, de verschillen in de top zijn klein en er wordt meer ingehaald dan ooit. En aan het eind rijdt telkens de DuitseSebastian Vettel als eerste over de finish. De regerend wereldkampioen won gisteren ook in de nauwe straten van Monte Carlo, zijn vijfde zege in de zes Grands Prix van 2011. Vijf coureurs gingen Vettel daarin voor, alle vijf werden wereldkampioen.

Over actie viel gisteren bij de GP van Monaco niet te klagen. De race werd kort voor het eind zelfs gestaakt vanwege een crash waarbij drie auto’s betrokken waren. En de verschillen tussen de drie op het podium waren bijzonder klein. Het opvallende daaraan was dat Vettel slechts één pitstop maakte, Fernando Alonso twee en Jenson Button zelfs drie. Na 78 ronden racen was er nauwelijks verschil tussen drie tactieken van drie verschillende teams, uitgevoerd door drie (oud-)wereldkampioenen.

Hoe dat kan? Het lijkt erop dat de factor constantheid doorslaggevend is voor de 23-jarige Vettel ten opzichte van zijn concurrenten. Natuurlijk, de Red Bull is een heel goede wagen, maar met teamgenoot Mark Webber is het op en af. Button lijkt te afhankelijk van tactieken die al dan niet goed uitpakken en Alonso kampt met een Ferrari die dan wel en dan weer niet competitief is. Lewis Hamilton (McLaren) kan qua talent gezien worden als Vettels equivalent en is op respectabele afstand diens naaste belager in de WK-stand. Maar hij wisselt sterke optredens nog steeds te vaak af met onhandige manoeuvres.

Ook dit weekend zorgden ongelukkige keuzes voor een frustrerend resultaat. Tijdens de trainingen en kwalificatie leek Hamilton nog over de snelste auto te beschikken. Toch startte hij vanaf plek negen en Vettel vanaf poleposition, onder meer omdat de Brit vanwege afsnijden een tijdstraf kreeg. Gisteren overkwam hem dat opnieuw toen hij overmoedig – en ongeduldig? – was bij het inhalen van Felipe Massa. Later had hij nog een touché met Pastor Maldonado, die zijn Williams daarna aan de kant moest zetten. Incidenten die je je in de strijd met een ongenaakbare Vettel niet kunt veroorloven.